Skip to main content
08/03/2022

Celebrem el Dia Internacional de les Dones amb missatges de professionals a les dones que els inspiren i una actuació de Sol Picó

Grup dia de la Dona
Rosa Ramos i Consuelo Álvarez
Enriqueta Felip
Anna Santamaria
Dia de la Dona
Mar Tintoré
Sol Picó
Unitats no assistencials
Missatges
Sol Pico i Mireia Tejedor
Francesc Comella
Missatges plafons

08/03/2022

Durant tot el dia, els i les professionals deixen missatges a les dones que els inspiren en uns plafons situats a diferents punts de Vall d‘Hebron. I hem celebrat un acte que ha comptat amb una actuació de la ballarina Sol Picó.

Vall d'Hebron ha commemorat el Dia Internacional de les Dones en el qual han intervingut la Dra. Rosa Ramos, coordinadora de la Unitat de Gestió de Dades i Suport a la Decisió Mèdica i presidenta de la Comissió de Perspectiva de Gènere en la Salut; Consuelo Álvarez, adjunta d’Infermeria de l’Hospital, la Dra. Anna Santamaria, cap del grup de Recerca Biomèdica en Urologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i responsable del programa Women in Science de Vall d’Hebron; la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); la Dra. Mar Tintoré, neuròloga i cap assistencial del Servei de Neurologia del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), i vice-presidenta del Comitè Europeu per al Tractament i la Recerca en Esclerosi Múltiple (ECTRIMS); Natàlia Gaisan, subdirectora de Formació i Desenvolupament; Eunice Blanco, cap de la Unitat de Treball Social, i Raquel Cánovas, subdirectora de Tecnologia Mèdica.

La Dra. Rosa Ramos ha iniciat l’acte recordant “totes les dones que ens han cuidat i acompanyat”,  i Consuelo Álvarez ha afirmat que “és un orgull representar totes les infermeres en un dia com avui. Celebrem que les infermeres ja liderem àmbits abans impensables, com són la innovació i la investigació”. A continuació, la Dra. Enriqueta Felip ha demanat continuar la lluita per la igualtat entre homes i dones en les professions sanitàries. Per la seva banda, la Dra. Anna Santamaria ha volgut destacar que “el Campus Vall d’Hebron s’està transformant en igualtat de gènere i ens n’hem de congratular”, i la Dra. Mar Tintoré ha assenyalat que se sent “privilegiada de treballar en el que m’agrada”, i ha defensat que “totes les dones tenim totes les capacitat, ens ho hem de creure i ens hem d’assegurar que formem part dels moments i fòrums de presa de decisió. Posteriorment han pujat a l’escenari representants de les unitats no assistencials del centre. En primer lloc, Natàlia Gaisan ha volgut destacar que “hem de vetllar pel desenvolupament equitatiu de la societat. No podem esperar a construir un món millor sense millorar cada una de les persones”. Posteriorment, Eunice Blanco ha posat en valor la tasca de Treball Social protegint les dones més vulnerables, com les que pateixen violència masclista, i la resta de dones que acudeixen a l’hospital en situació de vulnerabilitat. També ha demanat un record per les dones víctimes de la guerra d’Ucraïna. Per últim, Raquel Cànovas ha destacat la gran quantitat de dones enginyeres que a Vall d’Hebron “treballen colze amb colze amb els companys homes”.

Un cop acabats els parlaments, la ballarina i coreògrafa Sol Picó, Creu de Sant Jordi 2020 i Premi Nacional de Dansa de la Generalitat 2004, ha llegit un text redactat per l’escriptora Carmen Domingo i ha ballat una dansa acompanyada de la música de la saxofonista Mireia Tejero, amb els quals ha volgut retre un homenatge a les dones.

A més, durant tot el dia, els i les professionals del centre estan deixant missatges a les dones que més els inspiren. Per fer-ho escriuen els seus missatges en uns targetons que es col·loquen en plafons situats als vestíbuls de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona i de l’Hospital General. Amb aquesta acció es vol donar veu als i a les professionals perquè puguin fer el seu reconeixement a les dones que més els han marcat en la seva vida tant personalment com professional.

Majoria de dones a Vall d’Hebron

La presència de les dones a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron és majoritària en tots els àmbits professionals del centre. Des del personal sanitari a l'administratiu i a d'altres serveis, pràcticament en totes les professions que componen la plantilla la presència de les dones és superior a la dels homes. En el còmput global, les dones representen el 72% dels professionals que treballen a l'Hospital, mentre que els homes representen el 28%. Pel que fa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, les dones són el 70% dels treballadors del centre.

Quant a directius de l’hospital (direccions, subdireccions, caps d'Unitat, caps de Servei, caps de Secció, adjuntes d'Infermeria i supervisores d'Infermeria), també hi ha majoria de dones, ja que representen en 61% dels càrrecs. Pel que fa als facultatius, dels 1.233 amb què compta l'hospital, el 57% (698) són metgesses, mentre que els metges representen el 43% (535).

També són majoria les 394 dones tècniques sanitàries de grau superior, que exerceixen la seva feina en departaments com radiologia o en els laboratoris, que representen un 73% del total, mentre que la plantilla masculina és de 146, un 27%. Quant a infermeria, el 87% són dones.

Una de les iniciatives que l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, compromès a garantir la igualtat de gènere en tots els seus àmbits i a potenciar el lideratge femení, ha impulsat recentment ha estat la creació de la Comissió de Perspectiva de Gènere en la Salut. L'objectiu d'aquesta comissió és implementar la perspectiva de gènere en els processos assistencials per reduir l'impacte dels biaixos de gènere tant en els diagnòstics com en els assajos clínics i millorar les pràctiques assistencials per facilitar una medicina personalitzada més equitativa.

A més, la comissió també té com a finalitat la reducció de les desigualtats de gènere en l'àmbit de docència, recerca, innovació, sistemes d'informació i explotació de dades i fent consciència entre els i les professionals del centre dels possibles biaixos de gènere en l'assistència sanitària.

D’altra banda, l’any passat es va celebrar la 1a Jornada de Perspectiva de Gènere en Salut en la qual es va reivindicar una medicina adaptada a les necessitats específiques de la dona. A la Jornada es va defensar que s'han de revisar els estereotips de gènere culturals, socials i psicològics, entre d’altres, que fan que s'invisibilitzin problemes de salut de les dones, es cometen errors en el diagnòstic o es recomanen tractaments que no són els adequats. Es van proposar solucions com introduir a les guies clíniques com es manifesten diferents malalties en homes i dones o augmentar el nombre de dones en els assajos clínics.

L'hospital també compta amb un protocol transversal per a la lluita contra la violència masclista, de forma que s'ofereix protecció integral a les dones que arriben al centre a causa d'una agressió física o psicològica. El protocol recull les línies d'actuació dels professionals que atenen aquestes dones perquè tinguin ben definida l'actuació que han de dur a terme davant les situacions de violència masclista.

Una altra mostra del compromís de l'hospital amb la igualtat de gènere ha estat la realització del mural “Pioneres”, amb el qual s'ha volgut valorar la importància de les dones al llarg de la història en els avanços de les ciències de la salut i la investigació científica.

El VHIR segueix apostant per l’equitat de gènere i per una cultura igualitària

La igualtat de gènere en la seva definició i abast més àmplia és una prioritat pel VHIR des de fa diversos anys. Tant és així que es contempla dins una de les línies estratègiques de l'actual Pla estratègic de la institució. D'aquesta manera, totes les qüestions relacionades amb la igualtat i la inclusió de la perspectiva de gènere en recerca són qüestions prioritàries i rellevants pel VHIR.

L'any 2010 el VHIR va establir formalment el compromís institucional amb la igualtat i la no discriminació per motius de gènere i, des de llavors, ha desenvolupat tres Plans d'igualtat que són l'eina de treball per garantir les mateixes condicions i oportunitats a dones i homes, afavorir la política de conciliació entre vida laboral i familiar, a més de contribuir a la integració de les dones en els comitès de decisió i en els llocs de direcció.

El darrer Pla d'Igualtat, que està a punt de veure la llum, donarà continuïtat als anteriors, i contemplarà més accions relacionades amb la inclusió de la perspectiva de gènere a l'àmbit de la recerca i el lideratge femení, intensificarà les accions de sensibilització i promoció de la cultura d'igualtat de gènere i reforçarà totes aquelles accions relacionades directament amb la igualtat i les condicions laborals ("working balance").

A més, hi ha una Comissió d'Igualtat que ha anat evolucionant des de la seva constitució el 2010 i que es regeix per una normativa interna. Tots els membres de la Comissió han rebut formació específica en Igualtat de gènere (curs d'agent d'igualtat homologat en l'àmbit universitari).

En paral·lel al Pla d'igualtat, tots els temes en què s'aborda la igualtat i la perspectiva de gènere en recerca des d'un punt de vista més estratègic, es treballen des d'un grup creat específicament a aquest efecte, el grup Women in Science. Aquesta iniciativa, estretament vinculada amb la política de recerca i innovació responsable (RRI) del centre, està liderada per dones investigadores també presents a altres òrgans de governança de la Institució, a més de la Direcció General. Es tracta d'una iniciativa que Vall d'Hebron impulsa conjuntament amb l'IRB Lleida.

D'altra banda, el VHIR també participa en diferents accions relacionades amb la Igualtat, com són alguns Grups de Treball fruit d'iniciatives tan locals (AQuAS) com a estatals (REGIC).

Pel que fa a la composició actual de la plantilla, el 72% són dones. En el que respecta al personal investigador i suport a la recerca, el percentatge puja al 76%. El percentatge d'investigadores principals és del 48%.

 

VHIO, compromès amb la igualtat de gènere

El VHIO també està compromès amb la igualtat de gènere i és una de les seves prioritats. En aquest sentit, compta amb una Comissió de Negociació del Pla d’Igualtat, formada per representants de l’empresa i del personal treballador, que treballen conjuntament per abordar l’elaboració d’un nou Pla d’igualtat per eliminar qualsevol desigualtat o discriminació per raó de sexe a l’empresa.

En aquest centre de recerca, més del 70% del seu personal són dones. Si ens fixem en el personal investigador, el 60% són dones, la meitat dels grups de recerca estan liderats per investigadores i els projectes liderats per dones van aconseguir el 47% de les beques concedides. A més, en el 60% de les publicacions on participa el VHIO les investigadores són les primeres, últimes signants o correspondant author i, d’aquestes publicacions, més del 62% són publicacions en el primer quartil (25% de les revistes amb un factor d’impacte més alt).

Cemcat, majoritària presència de dones

Pel que fa al Cemcat, d’assistència sanitària a les persones amb malalties neuroimmunològiques, especialment esclerosi múltiple, gairebé el 63% del seu personal professional són dones. De les 72 persones que actualment treballen al centre, 45 són dones i 27, homes. Durant el 2022, el Cemcat constituirà el Comitè d’Igualtat que vetllarà per la diversitat d’oportuntats i per prevenir la desigualtat i/o la discriminació en el lloc de treball per raó de sexe o gènere. En aquest sentit, tot l’equip Cemcat seguirà accions formatives que fomentin aquests objectius promocionant la diversitat i el llenguatge no sexista, prevenint l’assetjament i la discriminació.

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.