Skip to main content
15/04/2024

El Dr. Xavier Montalban ha guanyat el Premi Fundació Lilly de Recerca Clínica 2024

Doctor Xavier Montalban

15/04/2024

El reconeixement destaca la seva contribució a l'estudi de l'esclerosi múltiple.

El jurat dels Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica 2024 ha distingit els professors Xavier Montalban i Xavier Trepat en les categories de recerca clínica i recerca preclínica, respectivament. Amb aquests premis, que aquest any celebren la seva XXII edició, la Fundació Lilly reconeix les trajectòries científiques d'excel·lència que contribueixen de forma significativa al desenvolupament de la biomedicina i les ciències de la salut a Espanya.

El professor Xavier Montalban, cap de Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya, cap del grup de Neuroimmunologia Clínica de l'Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR) i professor de Neurologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic de Neurologia de la UVic-UCC, és reconegut amb el Premi Fundació Lilly de Recerca Biomèdica Clínica 2024 pels seus estudis en esclerosi múltiple, i la seva contribució a la reducció significativa en la discapacitat i en els riscos associats als tractaments d'aquesta patologia. Així, el doctor Montalban estudia extensament la identificació de factors tant clínics com radiològics i biològics de pronòstics d'aquesta malaltia. Entre altres aportacions científiques, en l'àrea de biomarcadors i eines digitals, destaca la seva implicació en la iniciativa RADAR-CNS, un projecte que busca desenvolupar noves maneres de controlar el trastorn depressiu, l'epilèpsia i l'esclerosi múltiple mitjançant dispositius portàtils i tecnologia smartphone. Entre altres aspectes, el jurat valora el seu enfocament pioner de l'esclerosi múltiple, el caràcter translacional de les seves investigacions, la tasca d'educació als pacients sobre la seva malaltia, així com el seu lideratge internacional.

El jurat -presidit per Mariano Barbacid i integrat pel Consell Científic de la Fundació Lilly, les premiades de la darrera convocatòria i dues investigadores espanyoles de reconegut prestigi científic- ha avaluat les 50 candidatures presentades en aquesta edició. L'acte d'entrega se celebrarà el dilluns 17 de juny, en què es farà entrega als premiats del guardó i on tindran l'oportunitat de participar en un col·loqui sobre les seves línies de recerca i les seves aplicacions.

Enllaç a més informació sobre els Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica.

En els últims anys, la Fundació Lilly ha destacat l'excel·lència de diversos investigadors de Vall d'Hebron amb l'atorgament dels Premis de Recerca Biomèdica Clínica. El 2022, va rebre el reconeixement el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i el 2023 la premiada va ser la Dra. Maria Buti, consultora sènior del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Universitari Vall dʼHebron, investigadora principal del grup de Malalties Hepàtiques del VHIR.

Fundació Lilly: Ciència, Medicina i Humanisme

La Fundació Lilly té com a objectiu contribuir al desenvolupament de la sanitat espanyola en benefici de la salut dels ciutadans; impulsar la CIÈNCIA i la investigació, així com la promoció de la cultura i la divulgació científica entre la societat; afavorir el desenvolupament de la MEDICINA mitjançant la generació del coneixement biomèdic, la seva difusió, la formació dels professionals i l'educació mèdica; i fomentar els valors fonamentals de l'HUMANISME en l'àmbit de la ciència i la medicina. En l'àrea de la ciència, convoca anualment els Premis de Recerca Biomèdica, les "Cites amb la ciència" i dona suport a diverses accions de divulgació científica. En Medicina, destaquen iniciatives com la Càtedra d'Educació Mèdica i MEDES - MEDicina en ESpanyol. La iniciativa "Medicina Centrada en el Pacient", les activitats entorn de la figura del metge i humanista espanyol Andrés Laguna; o la difusió del llegat del professor Ramón y Cajal, constitueixen l'àrea de l'humanisme mèdic.
 

Related news

In total, different projects of six research groups will be promoted, focusing on precision medicine and advanced therapies.

Dr. Carmen Espejo and Dr. Georgina Arrambide, researchers at Cemcat and Vall d'Hebron Research Institute, are the first authors of the article.

The research findings propose to modify the McDonald 2017 criteria, only in those in whom diagnosis using the current criteria is not possible.

Related professionals

Xavier Montalban Gairín

Xavier Montalban Gairín

Head of group
Clinical Neuroimmunology
Read more
Carlos Nos  Llopis

Carlos Nos Llopis

Senior researcher
Clinical Neuroimmunology
Read more
Samuel Sánchez Pous

Samuel Sánchez Pous

Senior researcher
Clinical Neuroimmunology
Read more
Carme Santoyo Medina

Carme Santoyo Medina

Main researcher
Clinical Neuroimmunology
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.