Skip to main content
23/11/2022

Es lliuren les Beques Gilead a la Recerca Biomèdica 2021 i 2022 amb cinc projectes guardonats de Vall d'Hebron

Investigadors de Vall d'Hebron guardonats amb la Beca Gilead
Beneficiaris de les Beques Gilead 2021 i 2022

23/11/2022

Els ajuts impulsaran estudis en els camps del VIH, les hepatitis virals i la COVID-19.

La farmacèutica Gilead ha donat a conèixer els guardonats en la 8a i 9a Edició de Beques Gilead a la Recerca Biomèdica 2021 i 2022. En aquesta ocasió, cinc projectes del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) es beneficiaran d’aquests ajuts.

Les beques Gilead tenen com a objectiu fomentar el desenvolupament de la investigació en els camps del VIH, COVID-19, Hepatitis Virals C i Delta, Infecció Fúngica Invasora i Limfomes d’Estirp B i Oncologia Mèdica.

Beques Gilead 2021

La Dra. Meritxell Genescà, investigadora principal del grup de Malalties Infeccioses del VHIR, lidera un dels treballs premiats a la categoria de VIH. El seu projecte estudiarà el paper dels limfòcits T CD8 de memòria residents en teixits de cara a l’eliminació dels reservoris virals. Aquest subtipus de cèl·lules immunitàries és important per a la defensa contra els virus i per a la destrucció de cèl·lules infectades.

L’equip de la Dra. Genescà ha desenvolupat una estratègia per induir el perfil de cèl·lules T CD8 de memòria residents amb una elevada capacitat per eliminar les cèl·lules infectades. En aquest estudi, optimitzaran aquest sistema i estudiaran la capacitat que tenen aquestes cèl·lules estimulades en pacients per controlar el rebot viral en models de ratolí.

Per altra banda, el Dr. Josep Quer, investigador principal del grup de Malalties Hepàtiques i investigador del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), i el Dr. Andrés Antón, responsable de la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Microbiologia del VHIR, han rebut un ajut en la categoria de COVID-19. Aquest projecte proposa realitzar un seguiment de les variants en pacients amb COVID-19 asimptomàtics, lleus o greus mitjançant la seqüenciació d’última generació (NGS). Aquesta és una de les eines més eficaces per fer front a la pandèmia de SARS-CoV-2, ja que permet realitzar el seguiment de variants i les mutacions associades que sobretot apareixen al gen de la Spike del virus.

L’objectiu del treball és estudiar la selecció de mutants que escapin a tractaments en pacients vacunats, caracteritzar-los i anticipar possibles mesures correctores de les vacunes, així com facilitar la presa de decisions sobre les millors estratègies de tractament i prevenció contra les noves variants de SARS-CoV-2.

Finalment, un projecte de la Dra. María Buti, cap clínica d'Hepatologia i Medicina Interna a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del grup de Malalties Hepàtiques del VHIR, ha rebut una beca en la categoria d’Hepatitis Virals C i Delta. El treball es centrarà en l’estudi de l’hepatitis D, una forma greu d’infecció viral al fetge que pot progressar a cirrosi i carcinoma hepatocel·lular. Mongòlia és un país on la freqüència d’aquesta malaltia és elevada i el cribratge de persones de Mongòlia que viuen a Espanya és especialment dificultós per la presència de barreres lingüístiques i culturals.

L’equip de la Dra. Buti impulsarà un programa basat en activitats educatives sobre l’Hepatitis D (HEPARJOC) seguit de tests d’hepatitis i una avaluació de l’estat de fibrosi del fetge. D’aquesta manera, es caracteritzarà la població i s’espera despertar l’interès de la comunitat de Mongòlia per al cribratge de l’hepatitis D. Les sessions comptaran amb l’equip de professionals sanitaris i científics juntament amb treballadors comunitaris de Mongòlia. 

Beques Gilead 2022

La Dra. María José Buzón, co-cap del grup de Malalties Infeccioses del VHIR, lidera un projecte becat a la categoria de VIH per identificar marcadors del reservori del VIH en teixits humans, és a dir, d’aquelles cèl·lules infectades pel virus que no es poden eliminar completament i queden latents en algunes regions del cos.

En aquest estudi, premiat a la categoria de VIH, els investigadors utilitzaran mostres de teixits d’amígdala i de colon per identificar marcadors que estiguin expressats en aquestes cèl·lules. Conèixer aquests marcadors serà important per buscar estratègies per eliminar el reservori del VIH.

A més, un projecte del Dr. Francisco Rodríguez Frias, cap del Laboratori de Patologia Hepàtica dels Laboratoris Clínics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Bioquímica Clínica del VHIR, ha rebut un ajut en la categoria d’Hepatitis Virals C i Delta. L’hepatitis D crònica és la forma més greu de la malaltia hepàtica viral crònica, que condueix a una progressió més ràpida i freqüent a cirrosi hepàtica quan el virus està actiu. Per avaluar si la infecció està activa, es quantifica l’ARN del virus.

Tot i que hi ha disponibles diversos kits comercials per a la quantificació de l’ARN del virus de l’hepatitis D, molts laboratoris encara utilitzen les seves tècniques internes de baixa sensibilitat. L’objectiu del projecte becat és comparar els resultats de la quantificació de l’ARN de les tècniques internes de quatre hospitals i de tres kits comercials. A més, es realitzaran anàlisis de quasiespècies de virus mitjançant seqüenciació en un subgrup de pacients per avaluar la conservació i variabilitat d’aquestes mostres. Vall d’Hebron coordina aquest projecte on participa l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitario La Paz (Madrid) i l’Hospital Universitario La Fe (Valencia).

Related news

The research team used nanotechnology to deliver the drug directly to liver cells, which eliminated side effects without reducing effectiveness.

The European network EUPertStrain celebrates its annual meeting, focused on the study of the evolution of Bordetella pertussis, the bacterium responsible for this disease that can be very serious in children under one year.

The book is the culmination of the last ten years of research by Dr Gregori, Dr Quer and Dr Rodríguez-Frías in the Viral Hepatitis laboratory

Related professionals

Andres Antón Pagarolas

Andres Antón Pagarolas

Main researcher
Microbiology
Read more
Meritxell Genesca Ferrer

Meritxell Genesca Ferrer

Main researcher
Infectious Diseases
Read more
María José Buzón Gómez

María José Buzón Gómez

Head of group
Infectious Diseases
Read more
Adaia Albasanz Puig

Adaia Albasanz Puig

Postdoctoral researcher
Infectious Diseases
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.