Skip to main content
19/09/2022

Un projecte de recerca en Parkinson liderat per la Dra. Marta Martínez-Vicente rep l’impuls dels ajuts CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022

Marta Martínez beca CaixaResearch 2022

19/09/2022

La convocatòria premia iniciatives d’investigació bàsica, clínica o translacional de gran excel·lència i impacte davant de reptes de salut en els àmbits de les malalties cardiovasculars, infeccioses i oncològiques, i en neurociències, així com projectes que donin lloc a tecnologies facilitadores en aquests àmbits.

La convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal. Entre ells, el projecte “New Nanotechnological Therapy for Parkinson’s disease: Nose to Brain Delivery of GBA-Polymer Nanoconjugates (nanoGBAtoBrain)” liderat per la Dra. Marta Martínez-Vicente, investigadora principal del grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). El projecte, liderat des del VHIR, es realitzarà en consorci amb la Dra. Julia Lorenzo, de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Dra. María Jesús Vicent, del Centro de Investigación Príncipe Felipe (CIPF) i compta amb una subvenció de 599.723 euros.

La malaltia de Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més prevalent després de la malaltia d’Alzheimer. És una malaltia que no té cura i fins ara només existeixen tractaments que n’alleugen alguns símptomes, però que no l’aturen ni tampoc eviten la mort de les neurones dopaminèrgiques, que és la causa principal de la patologia. Per aquest motiu, és urgent desenvolupar noves teràpies dirigides a aturar aquest procés de neurodegeneració i en aquest camp es troba la recerca que desenvolupa la Dra. Martínez-Vicente.

Estudis recents en models animals han demostrat que si es restaura la funció de l’enzim lisosòmic GBA es pot evitar la neurodegeneració i alleujar els símptomes de la malaltia de Parkinson. Així mateix, ja hi ha un tractament terapèutic aprovat per a l’ús en humans que és capaç d’aportar aquest enzim GBA. Tanmateix, aquest tractament terapèutic potencial no ha estat aplicable fins avui en la malaltia de Parkinson perquè l’enzim GBA no pot travessar la barrera hematoencefàlica i arribar fins al sistema nerviós central, on ha d’exercir la seva funció.

Per superar aquesta limitació tan important, les investigadores del projecte estan desenvolupant una innovadora tecnologia basada en nanoconjugats polimèrics capaços de transportar l’enzim GBA por via intranasal fins al cervell per frenar la neurodegeneració, “fet que obre una revolucionària i esperançadora via per aturar la progressió del Parkinson i a més proporciona un nou camí perquè s’apliqui en el futur aquesta nova nanomedicina a altres malalties amb afectació neuronal”, explica la Dra. Martínez-Vicente.

Sobre la Convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022

La convocatòria, a la qual aquest any s’havien presentat 546 propostes, té com a objectiu identificar i impulsar les iniciatives de gran excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, en recerca tant bàsica com clínica, translacional i d’innovació. En concret, totes estan dirigides a l’abordatge d’àmbits que suposen un repte en salut, com ara les malalties infeccioses (11 projectes), les neurociències (9 projectes), l’oncologia, (8 projectes) i les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (5 projectes). Diverses de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d’aquests reptes en salut.

Pel que fa a la procedència dels projectes seleccionats, 20 són de centres d’investigació i universitats de diferents comunitats autònomes d’Espanya: Catalunya (9), Comunitat de Madrid (6), Andalusia (2), Comunitat Valenciana (2) i Galícia (1). A aquests s’hi sumen 13 iniciatives de diversos centres de Portugal: 7 de l’Àrea Metropolitana de Lisboa, 3 de la Regió Nord (Porto, Braga), 2 de la Regió Centre (Coïmbra) i 1 de l’Algarve.

Des dels inicis del programa el 2018, l’entitat ha destinat 94,8 milions d’euros a 138 investigacions innovadores i de gran impacte social. La Fundació ”la Caixa” acaba d’obrir la nova convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut, que es resoldrà el 2023, i els investigadors que ho desitgin podran començar a enviar les seves sol·licituds per optar als ajuts.

Related news

Researchers describe the molecular mechanisms by which the GBA gene, the main genetic risk factor, associates with the accumulation of α-synuclein in neurons.

La primera jornada dedicada a aquesta malaltia organitzada pel Campus Vall d’Hebron ha reunit més de 150 assistents.

As of tomorrow, Lleida will be hosting the 19th Congress of the Spanish Society of Neuroscience (SENC). This is a biennial event, which this year will be held from 3 to 5 November in la Llotja, the Lleida Exhibition Centre.

Related professionals

Miquel Vila Bover

Miquel Vila Bover

Head of group
Neurodegenerative Diseases
Read more
Oriol de Fabregues-Boixar Nebot

Oriol de Fabregues-Boixar Nebot

Neurodegenerative Diseases
Read more
Marta Martínez Vicente

Marta Martínez Vicente

Senior researcher
Neurodegenerative Diseases
Read more
Jordi Bove Badell

Jordi Bove Badell

Senior researcher
Neurodegenerative Diseases
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.