Skip to main content
27/04/2023

Tres projectes en oncologia pediàtrica del VHIR guardonats per la Fundació CRIS Contra el Càncer

Becas CRIS

Beques CRIS

Dr. Lucas Moreno

Dr. Lucas Moreno

Dr. Pablo Velasco

Dr. Pablo Velasco

Dra. Aroa Soriano, Dr. Pablo Velasco

Dra. Aroa Soriano, Dr. Pablo Velasco.

27/04/2023

La convocatòria impulsarà el projecte BEACON2 en neuroblastoma i permetrà la formació en centres de referència internacionals del Dr. Pablo Velasco i la Dra. Aroa Soriano.

La Fundació CRIS Contra el Càncer va celebrar ahir la cerimònia de lliurament dels Programes CRIS de Recerca. Aquests programes, amb una dotació total de 10 milions d'euros, tenen com a objectiu donar suport i finançar la recerca d'excel·lència en càncer amb projectes d'altíssima qualitat. Entre els guardonats es troben tres projectes del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que permetran impulsar la recerca en oncologia pediàtrica.

Als Programes de Beques de Formació amb Societats Mèdiques i Científiques Espanyoles, en col·laboració amb la Fundació de la Societat Espanyola d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques (FSEHOP), s’ha reconegut a la Dra. Aroa Soriano, investigadora principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, i el Dr. Pablo Velasco, investigador del mateix grup i metge adjunt del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Gràcies a aquesta estratègia, es formaran en recerca i accediran a centres de referència internacionals, amb l’objectiu d’adquirir coneixements i tècniques que puguin suposar un avenç en la recerca i les teràpies aplicades.

En el cas de la Dra. Aroa Soriano, realitzarà una estada sobre medicina personalitzada per al càncer infantil al Children’s Cancer Institute a Sidney (Austràlia). Actualment, a Vall d’Hebron es porta a terme el programa COMIK per seqüenciar els tumors de nens, nenes i adolescents amb tumors en recaiguda o que no responen al tractament amb la finalitat de detectar alteracions moleculars que permetin oferir teràpies dirigides. Els últims mesos, el projecte nacional multicèntric SEHOP-PENCIL té com a objectiu implementar un programa de medicina personalitzada al sistema de salut per facilitar l’accés de tots els pacients tractats a Espanya independentment del seu lloc de residència. La formació en un dels millors programes internacionals de medicina personalitzada, ZERO, permetrà aprendre tècniques de seqüenciació innovadores que encara no s’apliquen en el camp de la medicina de precisió en càncer infantil a Espanya i aportarà una visió global d’un programa que ha aconseguit implementar-se a tot Austràlia.

Per la seva part, el Dr. Pablo Velasco viatjarà al Princess Maxima Center en Utrecht (Països Baixos) on es formarà en les tècniques de diagnòstic molecular més punteres en medicina de precisió i en els processos de desenvolupament de fàrmacs i la coordinació de comitès d emedicina de precisió multicèntrics que es puguin aplicar al projecte ReALLNet, la xarxa nacional de leucèmia limfoblàstica aguda en recaiguda de la SEHOP. Els objectius d’aquest projecte creat per centres i experts en leucèmia limfoblàstica pediàtrica de tot el territori espanyol són unificar i proporcionar recomanacions als metges que tracten aquestes patologies, incorporar les millors eines de diagnòstic i connectar els centres espanyols amb institucions de referència europees. Tot això redundarà en un millor diagnòstic i tractament dels casos complicats de les leucèmies limfoblàstiques agudes.

En relació a la Convocatòria de projectes i assaigs clínics juntament amb el consorci Fight Kids Cancer, l’objectiu del qual és donar suport al desenvolupament de tractaments innovadors a Europa, es finançarà el projecte BEACON2, liderat pel Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron i del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR. Aquest assaig clínic treballa per comprovar l'eficàcia de diversos tipus de noves teràpies contra l'angiogènesi (formació de vasos sanguinis) o combinar quimioteràpia amb anticossos monoclonals dirigits enfront de cèl·lules de neuroblastoma (GD2). L'assaig internacional que obrirà en els pròxims mesos en més de 15 països europeus es convertirà en el nou estàndard de tractament per al neuroblastoma en recaiguda.

Related news

"Generation of a bank of surgical orthotopic PDX (patient-derived xenografts) models within the framework of a personalized medicine program in pediatric cancer" was the awarded work, of the Childhood Cancer and Hematological Diseases Group of VHIR.

A study, co-led by Vall d’Hebron, has analysed the evolution of clinical trials with children and adolescents with cancer over the last 15 years, with the aim of optimising efficacy and defining lines for further progress.

The research team has shown that inhibiting the TRIB3 protein slows the growth of rhabdomyosarcoma and improves survival in animal models.

Related professionals

Lucas Moreno Martín-Retortillo

Lucas Moreno Martín-Retortillo

Head of group
Childhood Cancer and Blood Disorders
Read more
Pablo Velasco Puyó

Pablo Velasco Puyó

Predoctoral researcher
Childhood Cancer and Blood Disorders
Read more
Laura Murillo Sanjuán

Laura Murillo Sanjuán

Predoctoral researcher
Childhood Cancer and Blood Disorders
Read more
Anna Llort Sales

Anna Llort Sales

Childhood Cancer and Blood Disorders
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.