Skip to main content
28/04/2023

La Jornada del Dia Internacional de la Immunologia posa en valor la transversalitat d’aquesta especialitat i el valor de la recerca

Jornada Dia Mundial Immunologia

28/04/2023

Les principals línies de recerca en aquest camps al VHIR s’han centrat en les immunodeficiències primàries i les malalties autoimmunitàries òrgan-específiques i, progressivament, es van ampliant a altres patologies.

Aquest divendres 28 d'abril, ha tingut lloc la primera Jornada del Dia Internacional de la Immunologia al nostre Hospital. L’organització de l’Hospital per àrees de coneixement és un model de gestió pioner en el sector sanitari, basat en el treball interdisciplinari. La nova estructura té com a objectiu agrupar els serveis i unitats al voltant d'un problema de salut per prioritzar l’atenció centrada en la necessitat del pacient, la gestió clínica amb abast territorial, la promoció del treball en equip i de rols competencials i la intensitat de cures.

La immunologia és una especialitat molt transversal, ja que un gran nombre de patologies presenten un origen immunològic. És per aquest motiu que un dels objectius principals dels professionals d'aquest servei és cooperar amb altres disciplines. En paraules del Dr. Manuel Hernández, cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de recerca en Immunologia Translacional del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), aquesta primera Jornada ha estat ‘’una finestra oberta als professionals de l’Hospital, al personal investigador i a la ciutadania. Hem explicat el que fa el Servei d’Immunologia per donar suport a les àrees de coneixement de l’Hospital.’’

A la Jornada han participat un gran nombre de professionals del Servei d’Immunologia així com professionals de diferents àrees de coneixement: de Trasplantament d’Òrgan Sòlid, Neurociències, Oncohematologia, Embaràs i Puerperi, Atenció al Pacient d’Especialitats Pediàtriques i Sistema Renal. D’aquesta manera, s’han abordat aspectes transversals com, per exemple, la resposta immunitària a SARS-CoV-2 en pacients amb malalties onco-hematològiques, la immunoprecipitació en esclerodèrmia sistèmica i la relació entre immunologia i fertilitat.

El Servei d’Immunologia és un servei relativament jove, creat l’any 2011 a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Però és clau en el maneig de les malalties immunomediades i de les teràpies que modulen la resposta immunitària, com la immunoteràpia en càncer. En paraules del Dr. Manuel Hernández, ‘’l’objectiu és aconseguir que el Servei tingui facultatius a cada àrea de coneixement que esdevinguin referents per als serveis clínics de l’Hospital, però també que ho siguin per a altres centres, tant a l’àmbit nacional com internacional’’.

La recerca també ha estat present durant la celebració del Dia de la Immunologia. El Dr. Roger Colobran, cap del grup de recerca en Immunologia Translacional del VHIR, ha assenyalat que “durant els darrers 10 anys, les línies principals del grup de recerca s’han centrat en les immunodeficiències primàries i les malalties autoimmunitàries òrgan-específiques, on s’han assolit resultats importants amb impacte internacional. La intenció en els pròxims anys és afegir noves línies de recerca en consonància amb les àrees de coneixement prioritàries de l’hospital on la immunologia té un paper rellevant: el trasplantament, el càncer i les malalties neurològiques”. Aquestes noves línies de recerca emergents també han tingut protagonisme durant la jornada. Per exemple, en la ponència de l’Àrea de Coneixement del Trasplantament d'Òrgan Sòlid. Els seus professionals han explicat com els i les pacients sotmesos a un trasplantament han de prendre immunosupressors per evitar la possibilitat de rebuig. Així doncs, se’ls ha d’administrar tractaments antivirals per prevenir infeccions virals o bacterianes. Des del grup d’investigació en Immunologia Translacional s’està treballant en l’estudi de la memòria immunològica de pacients que han rebut un trasplantament, per prendre decisions sobre el seu tractament i evitar així la presa d’antivirals, ja que aquests no són innocus i presenten efectes secundaris.

També han participat a la Jornada investigadors d'altres grups de recerca del VHIR com ara Neuroimmunologia Clínica, Malalties Sistèmiques, Infecció i Immunitat al Pacient Pediàtric i Fisiopatologia Renal.

Related news

The meeting, in which Dr. Pere Soler participated, showed the results of the first year with the description of new genetic defects associated with severe forms of COVID-19 and novelties in the detection of autoantibodies against interferons.

The platform offers health workers the latest information on infectious and tropical diseases and also serves as a training tool.

The results of the study show for the first time that patients who start treatment less than six months after having the first symptoms of the disease have a slower progression and less disability than when therapy is started more than 16 months later.

Related professionals

Cristina Martínez Martínez

Cristina Martínez Martínez

Senior researcher
Kidney Physiopathology
Read more
Mariona Asensio Pedrol

Mariona Asensio Pedrol

Research technician
Kidney Physiopathology
Read more
Gema Ariceta Iraola

Gema Ariceta Iraola

Main researcher
Kidney Physiopathology
Read more
Hector Rios Duro

Hector Rios Duro

Research technician
Kidney Physiopathology
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.