Skip to main content
19/06/2024

Un treball de Vall d'Hebron i l'Hospital Trueta sobre la toxoplasmosi congènita ha estat premiat per la Societat Catalana de Pediatria

Dr. Borja Guarch rep el premi de la Societat Catalana de Pediatria

El Dr. Borja Guarch rep el premi de la Societat Catalana de Pediatria per un estudi en col·laboració amb el Dr. Pere Soler.

19/06/2024

En base als resultats de l'estudi, l'equip posa de manifest la necessitat d’establir un cribratge matern universal de la malaltia.

La presentació dels resultats de la Cohort Espanyola de Toxoplasmosi Congènita (REIV-TOXO) va rebre el Premi a la Millor Comunicació Oral de la 28a Reunió Anual de Societat Catalana de Pediatria realitzada a Girona el 14 i 15 de juny. Es tracta d'un treball impulsat pel Dr. Borja Guarch, del Servei de Pediatria de l'Hospital Josep Trueta de Girona i investigador vinculat a l'IDIBGI, i el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i del grup d'Infecció i Immunitat del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
 
La Cohort Estatal d'Investigació en Toxoplasmosi Congènita (REIV-TOXO) és un projecte que inclou una base de dades estatals de caràcter ambispectiu, que recull els pacients amb toxoplasmosi congènita (TC) confirmada nascuts a Espanya des de l'1 de gener del 2015 fins a l'actualitat. Actualment, formen part de la xarxa 122 hospitals de totes les comunitats autònomes d’Espanya.
 
La Toxoplasmosi Congènita inclou un conjunt de símptomes que presenta un nadó no nat quan està infectat pel paràsit Toxoplasma gondii, que pot causar danys als ulls, el sistema nerviós, la pell i l’oïda. La retirada progressiva del cribratge serològic sistemàtic de la toxoplasmosi a l'embaràs a diverses comunitats autònomes —inclosa Catalunya— ha impulsat la formació de la Cohort, amb l’objectiu de seguir aportant coneixement sobre l'impacte real de la TC a Espanya i disposar de dades científiques que puguin ajudar en la presa de decisions en matèria de salut pública per a la prevenció i tractament precoç de la infecció.
 
El treball va incloure 56 pacients (54 gestacions), amb un seguiment mitjà de 24 mesos. Gràcies al cribratge prenatal es van poder detectar el 92,8% dels casos d’infecció, la majoria registrats en el tercer trimestre. Al naixement, el 62,5% dels nadons eren asimptomàtics. El 84% van completar el tractament de la TC, però 14,2% van presentar complicacions posteriors, sobretot oculars. Els nadons que no van rebre tractament prenatal van presentar major risc de presentar simptomatologia al naixement i de complicacions durant el seguiment.
 
El treball de la Cohort REIV-TOXO reflecteix la capacitat del cribratge prenatal per diagnosticar la TC, iniciar tractament durant l’embaràs i obtenir millors resultats clínics al naixement i durant el seguiment. D’aquesta manera, la Cohort vol posar de manifest la necessitat d’establir un cribratge matern universal.

El treball ha estat possible gràcies al finançament per part de la família Bescos Manau per promoure la investigació de la toxoplasmosi congènita.

Related news

So far, 240 volunteers have been recruited within all the centres set to join adolescents’ clinical trial (named HH3) to test the efficacy, tolerability, and safety of the BIMERVAX® COVID-19 vaccine in adolescents aged 12 to 17.

The results show that, in some patients with mutations in the X chromosome, the healthy gene is inactivated and the mutated gene manifests itself, which favors the onset of the disease.

The study, which is part of the European RECOMB project, is currently recruiting volunteers.

Related professionals

Pere Soler Palacín

Pere Soler Palacín

Head of group
Infection and immunity in pediatric patients
Read more
Giménez Sanz, Noemí

Giménez Sanz, Noemí

Infection and immunity in pediatric patients
Read more
Sonia Galindo Maycas

Sonia Galindo Maycas

Read more
Rello Saltor, Victoria

Rello Saltor, Victoria

Research technician
Infection and immunity in pediatric patients
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.