Skip to main content

Begoña Benito Villabriga

Sóc cardiòloga especialitzada en el camp de les Arrítmies Cardíaques, amb un especial interès en les malalties hereditàries causants de mort sobtada, com les miocardiopaties hereditàries i les canalopaties. Compagino la meva activitat assistencial amb la docència (sóc professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona) i la investigació (sóc coordinadora d'Investigació Translacional del Grup de Recerca en Cardiologia del VHIR).

Institutions of which they are part

Cardiovascular Diseases
Vall Hebron Institut de Recerca
Doctor
Cardiology
General Hospital
 Vaig llicenciar-me en Medicina per la Universitat de Barcelona, i vaig fer la residència en Cardiologia a l'Hospital Clínic de Barcelona (2000-2005), a on també vaig fer la formació específica en Arrítmies (2005-2007). El meu interès clínic i científic s'ha centrat sempre en l'estudi de les miocardiopaties i els trastorns hereditaris causants d'arítmies i mort sobtada. En aquest àmbit, vaig fer una formació (2007-2010) en el camp de la Genètica Cardiovascular (Cardiovascular Genetics Center, Montreal Heart Institute, Canada) i la recerca bàsica i experimental (Electrophysiology Research Program, Montreal Heart Institute, Canada), així com una formació avançada (2010-2011) en el maneig clínic de les arrítmies (Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard University, Boston, USA). 
 
He compaginat sempre l’activitat assistencial amb la investigació i la docència. Vaig treballar al Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar durant el període 2011-2018, a on també vaig coordinar el Grup de Recerca Biomèdica del Cor. El 2019 em vaig incorporar a la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Vall Hebron. Faig una consulta clínica específica dirigida a pacients adults amb mort sobtada inexplicada, miocardiopaties i canalopaties, així com a l’estudi dels seus familiars, en connexió amb la Unitat de Cardiopaties Familiars i Cardiologia Pediàtrica.
 
Paral·lelament, segueixo fent activitat investigadora dirigida fonamentalment a l’estudi del remodelat cardíac i les repercussions sobre les arítmies, i a les teràpies dirigides en els pacients amb trastorns causants d’arrítmies i mort sobtada. En aquests camps, vaig llegir la tesi doctoral al 2015, he liderat diversos projectes que han aconseguit finançament competitiu nacional (FIS, Marató TV3, Sociedad Española de Cardiología), i he centrat el gruix de les meves publicacions científiques. Actualment sóc coordinadora d’Investigació Translacional del Grup de Recerca en Cardiologia del VHIR. Com a docent, sóc professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona i imparteixo classes en diversos màsters i cursos de formació continuada.

Projects

Paper dels canals TRPV4 en el desenvolupament del remodelat cardíac patològic enfront el fisiològic: a la recerca de noves vies pel tractament de la insuficiència cardíaca

IP: Begoña Benito Villabriga
Collaborators: -
Funding agency: Societat Catalana de Cardiologia
Funding: 10000
Reference: SCC/BEQUES/2021/BENITO
Duration: 22/09/2021 - 21/12/2022

EFFECTS OF AIR POLLUTION ON THE DEVELOPMENT OF ARRHYTHMIAS, STUDY OF MECHANISMS, AND POTENTIAL STRATEGIES FOR PREVENTION

IP: Begoña Benito Villabriga
Collaborators: Marta Consegal Perez, Antonio Rodríguez Sinovas, Jordi Bañeras Rius, Jaume Francisco Pascual, Kelly Casós Vásquez
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 105875
Reference: PI20/01649
Duration: 01/01/2021 - 31/12/2023

Papel diferencial de los canales TRPV4 en el desarrollo del remodelado cardiaco patológico frente al fisiológico: actuando sobre nuevas vías para el tratamiento de la insuficiencia cardiaca

IP: Begoña Benito Villabriga
Collaborators: Ignacio Ferreira González, Antonio Rodríguez Sinovas, Laia Yañez Bisbe, Marisol Ruiz Meana, Javier Inserte Igual
Funding agency: -Sociedad Española de Cardiologia
Funding: 15000
Reference: SEC/FEC-INV-BAS 20/016),
Duration: 01/01/2021 - 31/12/2021

Micro-RNA as a novel biomarker of cardiovascular fibrosis in patients with degenerative aortic stenosis

IP: Begoña Benito Villabriga
Collaborators: -
Funding agency: Fundació La Marató de TV3
Funding: 60549.19
Reference: 20151910
Duration: 08/02/2019 - 31/12/2019

Related news

Researchers have presented advances in the field of myocardial infarction, non-compaction cardiomyopathy and genetic aortic pathology, in addition to hosting a meeting between international experts on vascular aging.

L’objectiu del projecte Tartaglia serà entrenar els models matemàtics per donar suport a la presa de decisions i contribuir a la medicina personalitzada i de precisió.

Researchers at Vall d'Hebron have established a simple algorithm of recommendations for taking the arterial pulse, a rapid and non-invasive method for identifying patients with atrial fibrillation, a type of arrhythmia that increases the risk of stroke.

Related professionals

Neus Bellera Gotarda

Neus Bellera Gotarda

Cardiovascular Diseases
Read more
Jordi Lozano Torres

Jordi Lozano Torres

Predoctoral researcher
Cardiovascular Diseases
Read more
Manel Maymi Ballesteros

Manel Maymi Ballesteros

Read more
Artur Evangelista Masip

Artur Evangelista Masip

Predoctoral researcher
Cardiovascular Diseases
Read more

Subscriu-te als nostres butlletíns i forma part de la vida del Campus

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència mundial on assistència, recerca, docència i innovació es donen la mà.