Skip to main content

Itxarone Izaskun Bilbao Aguirre

Soc Cap Clínic del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Intestinal de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron des del 2011. Soc Doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de l'any 2000 i professora associada del Departament de Cirurgia de la UAB des del 2004 fins a l'actualitat, havent obtingut l'acreditació ANECA del Cos de Professor Titular d'Universitat. La investigació, tant clínica com bàsica, és una de les meves passions; de fet, formo part de dos Grups de Recerca: un, al Vall d’Hebron Institut de Recerca des l'any 1992 i l’altre al CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives des de l’any 2007.

Institutions of which they are part

Vall Hebron Institut de Recerca
Head of Section
Hepatobiliopancreatic surgery and transplants
Children's Hospital and Woman's Hospital
La meva formació comença a la Universitat del País Basc (Euskal Herriko Universitatea), on em vaig llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1981. Després de treballar durant uns mesos al Servei Basc de Salut (Osakidetza) i durant diversos anys en cooperació internacional al Camerún, vaig realitzar el MIR en Cirurgia General i Digestiva a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron entre els anys 1991 i 1995. Durant els meus anys com a cirurgiana adjunta a la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’Hospital Vall d’Hebron, em vaig doctorar en Medicina i Cirurgia.
Des de l’any 2011 ocupo la plaça de Cap Clínic del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments Digestius. Les meves àrees de domini són: la cirurgia hepàtica oncològica de tumors hepàtics i de metàstasis hepàtiques, el trasplantament hepàtic adult i infantil amb tècniques de partició i donant viu hepàtic, així com el trasplantament intestinal i multivisceral. A més, he realitzat diverses estades formatives a Corea del Sud per al perfeccionament de la tècnica de donant viu hepàtic.
Pel que fa a la meva tasca docent, soc professora de diversos màsters de la UB i la UAB i també faig formació a residents de cirurgia general i digestiva que estan al meu càrrec. També soc professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona des de l’any 2004.
La tasca assistencial i docent la complemento amb la meva passió per la recerca, tant clínica com bàsica. Formo part del Vall d’Hebron Institut de Recerca des del 1992 i de la Xarxa d’Investigació de Malalties Hepàtiques i Digestives CIBERHED des del 2007. He participat en més de 43 assajos clínics relacionats amb el trasplantament hepàtic, 16 dels quals com a investigadora principal. Les meves principals línies d’investigació clínica són els factors de risc de morbimortalitat i les pautes immunosupressores posteriors al trasplantament hepàtic. En l’àmbit de la investigació bàsica destaquen l’estudi i el paper de la microbiota intestinal en el trasplantament hepàtic i l’estudi de les quasiespècies i la seva implicació clínica posttrasplantament hepàtic.
He realitzat més de 250 comunicacions orals en congressos nacionals i internacionals, 87 publicacions en revistes nacionals i internacionals, i 17 capítols de llibres. Soc membre de diverses societats científiques, de comissions assistencials i assessores en l’àrea de trasplantament hepàtic, revisora de revistes científiques, així com avaluadora externa de l’ANEP.

Projects

Aislamiento y caracterización molecular de Células Tumorales Circulantes (CTCs): potenciales biomarcadores en Carcinoma Hepatocelular

IP: Beatriz Minguez Rosique
Collaborators: Itxarone Izaskun Bilbao Aguirre, Elena Vargas Accarino, Maria Margarita Torrens Buscató, Maria Teresa Salcedo Allende, Monica Higuera Urbano
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 183920
Reference: PI21/00714
Duration: 01/01/2022 - 31/12/2024

Identificación de marcadores de diagnóstico y pronóstico de carcinoma hepatocelular (HCC) en vesiculas extracelulares, mediante un método mínimamente invasivo, basado en secuenciación masiva (NGS)

IP: Josep Quer Sivila
Collaborators: Itxarone Izaskun Bilbao Aguirre, Lluis Castells Fusté, Ariadna Rando Segura, Damir Garcia Cehic
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 165770
Reference: PI19/00301
Duration: 01/01/2020 - 31/12/2022

PuraStat-001-LIVER

IP: Itxarone Izaskun Bilbao Aguirre
Collaborators: -
Funding agency:
Funding:
Reference: PR(AG)208/2018
Duration: -

Utilidad de la biopsia líquida en el diagnóstico molecular, seguimiento y manejo terapéutico del carcinoma hepatocelular.

IP: Beatriz Minguez Rosique
Collaborators: Itxarone Izaskun Bilbao Aguirre, Maria Margarita Torrens Buscató, Maria Teresa Salcedo Allende, Monica Higuera Urbano
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 129470
Reference: PI18/00961
Duration: 01/01/2019 - 31/12/2022

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.