Skip to main content

Vicenç Fonollosa Pla

Soc Consultor Sènior de Medicina Interna a la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Institutions of which they are part

Systemic Diseases
Vall Hebron Institut de Recerca
Internal Medicine
General Hospital
Formació:
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat  Autònoma de Barcelona (UAB)  l’any 1975. Doctor en Medicina per la UAB. Especialista en Medicina Interna per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. 
Activitat Assistencial:
Consultor Sènior de Medicina Interna (Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques) de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron (HVHB) de Barcelona. Ha estat coordinador de la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques a HVHB i responsable del Gabinet de Capil·laroscòpies de HVHB.
 Activitat Docent/Acadèmica:
Catedràtic d’Universitat (Facultat de Medicina-UAB). Degà de la Facultat de Medicina de la UAB. Ha estat Vicedegà de Docència de la Facultat de Medicina (UAB), Coordinador de la Unitat Docent Vall d’Hebron i Director del Departament de Medicina (UAB). Coordinador del 3er curs del Grau de Medicina. Responsable de l’assignatura Fisiopatologia i Semiologia Clínica de tercer curs en el Grau de Medicina i a la UDHVH. Responsable de l’assignatura Medicina i Cirurgia I (Reumatologia i Malalties Autoimmunes Sistèmiques) de 4t curs  en el Grau  de Medicina i a la UDVHV. Responsable de l’assignatura: Practiques Clíniques Mediques de 4t i 5è curs. Responsable de l’assignatura: Pràctiques en Departaments i Serveis Hospitalaris. Responsable de l’assignatura: Bases Biològiques de la Patologia (Grau de Ciències Biomèdiques de la UAB (UDHVH); Director de la Diplomatura: “Actualització diagnòstica i terapèutica de les malalties més prevalents a la comunitat”.
 Activitat investigadora:
L'activitat investigadora s'ha centrat fonamentalment en el marc de les malalties autoimmunes sistèmiques i en particular en la malaltia esclerodèrmica, tant en la seva vessant bàsica com en la clínica. Per al seu desenvolupament s'han obtingut diverses ajudes de caràcter competitiu el que ha generat una notable producció científica. El cos de la recerca pot concretar-se en més de 200 publicacions en revistes indexades, 28 capítols de llibres i 25 tesis dirigides. Coordinador nacional de la Línia de Recerca sobre esclerodèrmia dins del Grup de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Societat Espanyola de Medicina Interna i Director Científic del Registre Nacional de malalts amb esclerodèrmia (RESCLE).

Research lines

Spanish Registry of Scleroderma patients (Systemic Autoimmune Diseases Group, Spanish Internal Medicine Association).

123 This multicentric study includes 14 hospitals with a cohort of 916 scleroderma patients. Its main goal consists in determining both the prognosis factors and the survival of these patients.

IP: Carmen Pilar Simeón i Aznar, Vicenç Fonollosa Pla

Significance of Capillaroscopy in Raynaud's phenomenon and scleroderma.

123 We want to describe the capillaroscopy alterations observed in patients with Raynaud's phenomenon and scleroderma. Our main objective is to establish the different patterns that may be related to visceral involvement and to the prognosis in the early stages of the disease.

IP: Carmen Pilar Simeón i Aznar, Vicenç Fonollosa Pla

Protein expression of small collagenase 3 and leucine-rich proteoglycans in cutaneous tissue of patients with diffuse scleroderma.

123 This study, carried out along with researchers from the Hospital del Mar and from the "Institut Municipal d'Investigació Mèdica", aims at correlating the expression of SLRPs and MMP-13 with the severity of cutaneous involvement, hand dysfunctional capacity, capillaroscopy patterns, and cutaneous ultrasonography of patients affected with diffuse scleroderma in different evolutive stages of the disease.

IP: Carmen Pilar Simeón i Aznar, Vicenç Fonollosa Pla

Capillaroscopy abnormalities in primary Sjögren’s syndrome.

123 We want to describe the capillaroscopy alterations observed in patients with Raynaud's phenomenon and primary Sjögren’s syndrome. Our main objective is to establish if there is a specific capillaroscopic pattern associated with Sjögren syndrome and if it is related to visceral extraglandular involvement.

IP: Roser Solans Laque, Vicenç Fonollosa Pla

Projects

ESTUDIO DE NUEVOS ANTIGENOS EN ESCLERODERMIA

IP: Carmen Pilar Simeón i Aznar
Collaborators: Vicenç Fonollosa Pla, Ana María Marín Sánchez, Alfredo Guillen Del Castillo
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 78650
Reference: PI16/02088
Duration: 01/01/2017 - 30/06/2021

Bases Moleculares de la Esclerosis Sistémica: Integrando Genómica y Transcriptómica

IP: Vicenç Fonollosa Pla
Collaborators: -
Funding agency:
Funding:
Reference: PR(AG)284/2015
Duration: -

Estudio observacional transversal sobre la limitación funcional y de las actividades laborales y de la vida diaria en pacientes con esclerosis sistémica que presentan o no úlceras digitales- Estudio LAUDES

IP: Vicenç Fonollosa Pla
Collaborators: -
Funding agency:
Funding:
Reference: PR(AG)26/2013
Duration: -

A multicenter, prospective cohort study using Nailfold VideoCAPillaroscopy (NVC) and other factors to determine the risk of developing Digital Ulceration in patients with Systemic Sclerosis (SSc).

IP: Vicenç Fonollosa Pla
Collaborators: -
Funding agency:
Funding:
Reference: PR(AG)30/2011
Duration: -

Related news

The study showing how thrombocytopenia increases the risk of thrombosis in patients with antiphospholipid syndrome has been considered the best paper published in 2021.

Deu investigadors i investigadores de Vall d’Hebron presenten xerrades i tallers en una jornada de divulgació científica per donar a conèixer la recerca i la innovació.

Related professionals

Olga Luengo Sanchez

Olga Luengo Sanchez

Systemic Diseases
Read more
Cándido Muñoz Muñoz

Cándido Muñoz Muñoz

Predoctoral researcher
Systemic Diseases
Read more
Miguel Vilardell Tarres

Miguel Vilardell Tarres

Systemic Diseases
Read more
David Moreno Martinez

David Moreno Martinez

Systemic Diseases
Read more

Subscriu-te als nostres butlletíns i forma part de la vida del Campus

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència mundial on assistència, recerca, docència i innovació es donen la mà.