Skip to main content
23/06/2022

Ana Sánchez, investigadora del VHIR, guanya el concurs ‘Presenta la teva tesi en 4 minuts’

Ana Sánchez

23/06/2022

Ana Sánchez és investigadora predoctoral del grup Diagnostic Nanotools del VHIR i la seva tesi es centra en l’ús de cèl·lules sintètiques per millorar el control de pandèmies de grip.

Ana Sánchez, investigadora predoctoral del grup Diagnostic Nanotools (DINA) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha estat la guanyadora a la final del concurs ‘Presenta la teva tesi en 4 minuts’. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, en què han participat 125 doctorands. Sánchez ha participat com a representant de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on és alumna del programa de doctorat en Biotecnologia.

Cèl·lules sintètiques per al control de la grip

El projecte de doctorat de l’Ana Sánchez es centra en la producció de cèl·lules sintètiques (anomenades sintròcits) per millorar el control de pandèmies de grip. D’aquesta forma, es pot estudiar quins són els virus circulants, l’aparició de noves variants i modificar la vacuna de la grip anualment.

Per vigilar aquests canvis, es fa servir una xarxa mundial de laboratoris coordinada per la Organització Mundial de la Salut (OMS) on s’utilitza la tècnica d’assaig d’inhibició de la hemoaglutinació. L’inconvenient d’aquesta metodologia és l’ús de glòbuls vermells (eritròcits) frescos de diversos animals, que són poc estables i aporten resultats variables. “La nostra idea és substituir els glòbuls vermells per eritròcits sintètics (sintròcits), que reconeguin els diferents tipus de virus de la grip igual que les cèl·lules que s’utilitzen habitualment però que siguin més estables i que es puguin produir i distribuir globalment a tots els laboratoris per obtenir resultats més robusts i més ràpids”, explica Ana Sánchez.

Concurs ‘Presenta la teva tesi en 4 minuts’

Enguany s’ha celebrat la cinquena edició del concurs ‘Presenta la teva tesi en 4 minuts’. A la final, que va tenir lloc el 22 de juny a l’Auditori Movistar Centre de Barcelona, van competir els representants de cadascuna de les 12 universitats participants. Es van atorgar tres premis a les millors presentacions, de 3.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament.

Pots recuperar el vídeo de la final en aquest enllaç.

Related news

A project to develop a compact, inexpensive and easy to use device for mass screening for malaria.

With this grant the project Synthetic cells to improve the control of viral infections will receive support to accelerate its arrival to society.

Related professionals

Meniar Ben Jaballah

Meniar Ben Jaballah

Research assistant
Diagnostic nanotools (DINA)
Read more
Maria Urpí Castany

Maria Urpí Castany

Research technician
Diagnostic nanotools (DINA)
Read more
Briza Pérez López

Briza Pérez López

Postdoctoral researcher
Diagnostic nanotools (DINA)
Read more
Sahar Lahouar

Sahar Lahouar

Predoctoral researcher
Diagnostic nanotools (DINA)
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.