Skip to main content
03/06/2022

Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

protesi genoll acumulador fred
reciclatge vall hebron
hort urba vall hebron
acumulador fred protesi genoll
comissio salut i medi ambient vall hebron
Acumulador fred

03/06/2022

Per tal de donar una segona vida als acumuladors de fred que s'utilitzen als laboratoris clínics, la Comissió de Medi Ambient del Campus Vall d’Hebron ha dissenyat un circuit que està en fase de prova pilot: després d’higienitzar-los, estan disponibles per a totes les unitats assistencials per ser usats amb pacients.

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient i, com cada any, a Vall d’Hebron volem refermar el compromís per la sostenibilitat i l’aplicació de mesures que limiten l’impacte de residus i emissions. Així, a continuació t’expliquem les principals novetats que tenim entre mans.

Es posa en marxa la figura de la persona orientadora de residus

La Comissió de Medi Ambient del Campus Vall d’Hebron ha creat la figura d’orientador de residus per a professionals que treballen en unitats no assistencials del Campus. D’aquesta manera, els i les professionals que vulguin fer pedagogia entre els seus companys i companyes i ajudar-los a fer accions més sostenibles, com ara reciclar correctament o reduir el consum energètic al lloc de treball, pot enviar un correu electrònic a la bústia mediambient@vhebron.net i se li explicarà la formació que necessita per ser orientador o orientadora de residus.

Acumuladors de fred per a rehabilitació de pacients amb pròtesis de genoll

Els acumuladors de fred s’utilitzen als laboratoris clínics per mantenir la temperatura en el transport de productes sanitaris, però per motius de seguretat un cop utilitzats no es poden tornar a fer servir per a aquest ús. Per tal de donar una segona vida a aquests acumuladors de fred, la Comissió de Medi Ambient del Campus Vall d’Hebron ha dissenyat un circuit que està en fase de prova pilot: després d’higienitzar-los, estan disponibles per a totes les unitats assistencials per ser usats amb pacients. Un exemple és a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, on són utilitzats per fer rehabilitació a pacients amb pròtesis de genoll. D’aquesta manera, no cal comprar nous acumuladors per a aquests usos, cosa que suposa un estalvi ecològic i econòmic.

Hem constituït la nova Comissió de Salut i Medi Ambient

El passat 30 de maig es va constituir la nova Comissió de Salut i Medi Ambient. Aquesta comissió, que es reunirà un cop al mes, està conformada totalment per perfils clínics amb l’objectiu de treballar un dels màxims reptes sanitaris del segle XXI: la salut mediambiental. Tot el que respirem i mengem influeix en la nostra salut, per això la comissió té la missió de dissenyar i impulsar programes assistencials i assajos clínics a Vall d’Hebron amb la finalitat de millorar la salut dels i de les pacients.

El reciclatge i la bona gestió dels residus, un factor clau

El reciclatge i la bona gestió dels residus és imprescindible de cara a la prevenció de l’escalfament global i la crisi climàtica. Així, els últims mesos s’han introduït canvis en la gestió de l’hoteleria a Vall d’Hebron com ara la substitució dels envasos i coberts per emportar, que abans eren de plàstic i ara són de material compostable; o el canvi de la procedència dels productes alimentaris, que ara preferentment són de proveïdors locals i de proximitat. A més, el producte ecològic està certificat i el peix és sostenible. Pel que fa a l’ús del paper, la Direcció de Recursos Humans va aconseguir el 2021 gràcies a la digitalització dels procediments reduir en un 10% l’ús d’aquest material respecte l’any anterior, i preveu per a aquest 2022 una reducció similar. Per altra banda, les properes setmanes s’instal·laran sis illes de reciclatge en diversos accessos de l’Hospital perquè totes les persones que transiten pel Campus tinguin més a mà la possibilitat de reciclar.

L’activitat formativa també pot ser sostenible. En aquest sentit, destaca el curs V360 de simulació vascular organitzat pel Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular que es va celebrar el passat mes de maig, el primer esdeveniment mèdic a l'Estat que és “carboni neutre”. Concretament, es van mesurar en tones de CO2 la petjada de carboni generades durant el curs, comptabilitzant desplaçaments de les persones assistents, àpats, material plàstic usat, etc. Per minimitzar la contaminació generada mesurada, es destinaran part dels diners pressuposats per al curs a subvencionar iniciatives verdes en qualsevol part del món, ja sigui plantar arbres en zones desforestades de l'Amazones, ajudar a construir un pantà en una zona desèrtica o proporcionar panells solars o aerogeneradors, a través de bonus de carboni.

Per últim, el Campus els últims mesos ha guanyat un espai verd. Es tracta d’un hort urbà que s’ha instal·lat perquè les persones amb hemiplegia causada per un ictus puguin fer rehabilitació fora de l’Hospital. Així, aquests pacients poden cuidar l’hort amb l’ajuda d’un o una terapeuta ocupacional, fet que els aporta beneficis terapèutics ja que van fins a l'hort, veuen la llum del sol, parlen entre ells i elles (alguns tenen afàsia) i guanyen motivació.

La nova Comissió de Salut i Medi Ambient està conformada totalment per perfils clínics per treballar la salut mediambiental

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.