Skip to main content
30/03/2022

Els vincles entre professionals i pacients, protagonistes del Dia del Trasplantament a Catalunya

Dia Nacional Trasplantament
La Dra. Cristina Berastegui, pneumòloga de la Unitat de Trasplantament Pulmonar i Patologia Vascular Pulmonar de Vall d’Hebron, i Yolanda Fernández, pacient trasplantada de pulmó.
La periodista Lara Bonilla ha moderat l'acte.

30/03/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha acollit avui la Jornada de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Catalunya disposa d’una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 137 trasplantaments realitzats per milió de població. El 2021, va trencar de nou la barrera dels 1.000 trasplantaments realitzats, amb un total de 1.063 trasplantaments, un 6,4% més que l’any anterior, segons dades de l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT). L’activitat dels hospitals catalans va convertir 2021 en el quart millor any de la història pel que fa al trasplantament, una fita que no hagués estat possible sense la generositat dels donants i les seves famílies, amb 288 persones que van donar els seus òrgans després de morir l’any passat, un 8% més que el 2020. També va augmentar la donació en viu, amb 145 donants vius de ronyó, el que representa una pujada respecte a l’any 2020 d’un 28,3%. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va liderar, amb 277 intervencions realitzades, el rànquing de centres amb més trasplantaments, seguit per l’Hospital de Bellvitge (259) i per l’Hospital Clínic (239).

Aquest balanç positiu s’ha explicat avui durant l’acte de celebració del Dia Nacional del Trasplantament, que l’OCATT ha celebrat amb la col·laboració de l’Hospital Vall d’Hebron, que l’ha acollit enguany. El director de l’OCATT, el Dr. Jaume Tort, ha volgut posar en valor la gran tasca de tot el sistema de salut de Catalunya i de la societat pel que fa a la donació i al trasplantament: “El nostre és un àmbit d’elevadíssima especialitat i aquí tenim la sort i el luxe de poder comptar amb vint equips de trasplantament a diferents hospitals catalans. Uns equips professionals multidisciplinaris referents en la matèria, però que, a més, són experts en acompanyament, empatia i comprensió. Perquè el món de la donació i el trasplantament va d’això, de generositat, de solidaritat i d’humanitat”.  

La Jornada s’ha plantejat com un debat amb tres parelles de professionals-pacients, per reflexionar sobre les relacions que s’estableixen entre ells. El Dr. Antonio Roman, director assistencial de Vall d’Hebron, ha destacat que “estem en un dia de celebració, de preludi de nous reptes. El trasplantament és un eix estratègic per al nostre hospital”. Segons ha reflexionat el Dr. Roman, “la pandèmia ha estat un test d’estrès brutal que ha posat a prova a tothom, tant als individus com al sistema. El nostre sistema sanitari ha aguantat l’envit de la Covid, també amb els col·lectius tan vulnerables com les persones que han de ser trasplantades”

Vall d’Hebron és el centre líder en trasplantaments de pulmó a Catalunya i a l’Estat, amb un total de 86 trasplantaments de pulmó l’any passat (80 fets a pacients adults i sis a l’Hospital Infantil). “Malgrat que els dos últims anys han estat complicats per la pandèmia, hem mantingut l’activitat de trasplantament i ens hem adaptat en cada moment a la situació epidemiològica perquè el seguiment als nostres pacients es veiés alterat el mínim possible”, destaca la Dra. Cristina Berastegui, pneumòloga de la Unitat de Trasplantament Pulmonar i Patologia Vascular Pulmonar de Vall d’Hebron i investigadora del grup de Malalties Immunomediades i Teràpies Innovadores del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Cristina Berastegui ha conversat amb Yolanda Fernández, trasplantada de pulmó a Vall d’Hebron i presidenta de l’associació de pacients AIRE. “La meva experiència i relació amb el personal mèdic i d’infermeria ha estat sempre molt bona per la gran acollida i atenció que m’han dispensat en tot moment”, ha manifestat Yolanda Fernández. “Es crea un vincle molt especial amb els nostres pacients”, ha coincidit Berastegui: “els coneixem en el seu pitjor moment i, tot i que amb el temps les visites s’espaien perquè l’objectiu és que el trasplantat faci vida normal, acabem per seguir molts problemes mèdics que no són estrictament respiratoris, ens convertim en els seus metges de referència”

El Dr. Gonzalo Crespo, hepatòleg de l’Hospital Clínic, ha destacat durant la seva intervenció que “la confiança, la transparència i la comunicació són els pilars fonamentals sobre els quals ha de sustentar-se la relació professional-pacient en el procés de trasplantament”. La seva perspectiva s’ha completat amb la de Laura Geli, trasplantada de fetge a l’Hospital Clínic i autora del llibre Reinici, sobre la seva experiència: “La teva vida penja d'un fil, depens totalment d’un/a donant i de la decisió final d’una família. Però estar en el millor país del món si necessites un trasplantament et fa sentir privilegiada i amb més esperança. Estaré sempre agraïda als excel·lents professionals sanitaris que sempre m’han acompanyat, com el Gonzalo o la Raquel, per tota l’atenció, empatia i cura rebuda. Sento de tot cor que formen part de la meva família, de la meva vida”. L’any passat van realitzar-se a Catalunya un total de 156 trasplantaments hepàtics, dels quals 54 van realitzar-se a l’Hospital Clínic. L’Hospital de Bellvitge va dur a terme 41 trasplantaments hepàtics i Vall d’Hebron 41 en adults i 20 en pacients pediàtrics. 

El Dr. Lluís Riera, uròleg i cap clínic de l’Hospital de Bellvitge ha posat en relleu que “ser líders en trasplantaments d’òrgans és mèrit de tots, però especialment de les famílies, que en situació de dol per la mort d'un familiar donen els òrgans per donar vida. És la millor demostració de generositat vers als altres”. Al llarg del procés del trasplantament “s'estableixen lligams metge-pacient que transcendeixen, van més enllà dels estrictament professionals”, ha observat el Dr. Riera. Eva Casanovas, trasplantada de ronyó en aquest centre, també ha tingut paraules de reconeixement per al personal sanitari. “La meva malaltia renal va debutar quan tenia onze anys i el primer trasplantament renal va arribar als tretze. El personal sanitari ha estat permanentment present a la meva vida i la meva relació amb ells ha estat sempre propera, fluida i sense barreres, amb una gran humanitat i empatia per part seva”, ha explicat. A Catalunya van realitzar-se el 2021 un total de 743 trasplantaments renals, un 9,4% més que l’any anterior. L’Hospital de Bellvitge va fer-ne 193, l’Hospital Clínic 156 i Vall d’Hebron un total de 121 trasplantament renals en adults i 6 en nens. 

“Avui és un dia de celebració de la vida, de la solidaritat i de l’empatia”, ha exposat la Dra. Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigadora del grup de recerca Donació i Trasplantament d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules del VHIR i vicepresidenta de la comissió assessora de la Donació d’Òrgans de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT): “La confiança en la vida és tan important en els donants i les seves famílies que una persona que s’està morint pensa des del seu sofriment que pot ajudar els altres”, ha destacat. Vall d'Hebron és l'únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d'adults i d'infants. 

Segons ha afegit el director de l’OCATT, el Dr. Jaume Tort, “un dels grans avantatges de la nostra organització és la relació propera amb els professionals, però també amb les associacions de pacients que, d’una manera complementària als primers, fan una tasca increïble acompanyant i compartint la seva experiència amb persones que estan passant pel mateix que ells van viure anteriorment. I això no té preu, és un altre gran exemple d’expertesa”. El director de l’OCATT també ha tingut paraules d’agraïment per “la implicació, voluntat i esforç” de professionals i pacients. 
 

Vall d’Hebron és el centre líder en trasplantaments de pulmó a Catalunya i a l’Estat, amb un total de 86 trasplantaments de pulmó l’any passat (80 fets a pacients adults i sis a l’Hospital Infantil)

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.