Skip to main content
23/06/2022

L'Equip Multidisciplinari de Ginecologia de l'Hospital Vall d’Hebron, el primer de l'Estat en ser acreditat mundialment en Rec

quirofan vall d'hebron

23/06/2022

El protocol de Recuperació Intensificada en Cirurgia aconsegueix que el procés perioperatori de les pacients de ginecologia oncològica millori notablement, escurçant l'estada hospitalària, els reingressos, les complicacions postoperatòries i el confort de les pacients.

L'Equip Multidisciplinari de Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat acreditat per l'ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) Society com a expert en Recuperació Intensificada en Cirurgia (RIC) ginecològica. Es tracta del primer equip de l'Estat amb aquesta acreditació, el 8è europeu i el 31è del món. L'acreditació s'ha aconseguit després d'un any d'auditoria contínua per complir els indicadors exigits. “És un premi a la constància i a la voluntat dels professionals, que han aconseguit que el procés perioperatori de les pacients de ginecologia oncològica millori notablement, escurçant l'estada hospitalària, els reingressos, les complicacions postoperatòries i, el més important, millorant el confort de les pacients ginecològiques que han de rebre un procediment quirúrgic”, explica el Dr. Jose Luís Sánchez, de la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La recuperació intensificada inclou fins a dues-centes mesures basades en l'evidència científica amb beneficis acreditats en el control del dolor, recuperació de la funció intestinal, reducció de l'estada hospitalària i de reingressos o millora en general de la pacient. Com detalla la Dra. Susana Manrique, cap del Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del VHIR, la formació i informació proporcionada a la pacient, l'optimització de l'anèmia i l'estat nutricional “són clau en el procés preoperatori, així com la realització de tècniques anestèsiques regionals o mínimament invasives en funció de la cirurgia de la qual es tracti, amb una fluidoteràpia dirigida per objectius, minimitzant l'ús d'opioides i emprant analgèsia multimodal, que ha de començar des del període preoperatori”.

Aquest canvi de paradigma de cures perioperatòries basades en l'evidència integrant la cura a la pacient en tot el procés “precisa d'un intens treball d'equip multidisciplinari que inclou especialistes en ginecologia, psicologia, anestesiologia, infermeria, auxiliars d'infermeria, endocrinologia, rehabilitació i fisioteràpia per aconseguir que la persona recuperi al més aviat possible el seu estat previ de salut i, per tant la seva autonomia”, explica M. del Pilar Gutiérrez, supervisora d'infermeria d'atenció postquirúrgica de l'Hospital de la Dona Vall d’Hebron.

Una millor i més ràpida recuperació de la cirurgia deixa les pacients més ben preparades per afrontar els tractaments posteriors de radioteràpia o quimioteràpia, la qual cosa també podria influir positivament en la supervivència. En el postoperatori, es recomana a les pacients una dieta precoç i progressiva que comença amb aigua i començar la mobilització a les sis hores de l'operació. En canvi, es desaconsellen pràctiques que en el passat han estat habituals com deixar sondes, utilitzar iode per desinfectar la pell, l'ús de mòrfics, el rasurat del pèl púbic, que les pacients estiguin diversos dies sense menjar o que no s'aixequin fins que es trobin bé. Perquè hi hagi un impacte en els resultats i en el confort de les pacients, s'estima que s'ha de complir un 70% dels ítems del protocol.

L'acreditació aconseguida per l'Equip Multidisciplinari de Ginecologia és la continuació d'un procés iniciat l'any 2018 amb l'estudi PROFAST, “el primer estudi randomitzat en càncer d'ovari avançat que va demostrar els beneficis del protocol RIC en reduir en dos dies l'estada hospitalària, disminuir els reingressos en un 20% i disminuir la morbiditat de complicacions” explica el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

“En l'actualitat, amb el suport de la Direcció de l'Hospital, estem treballant per poder adaptar-lo a qualsevol cirurgia que es realitzi a Vall d’Hebron”, conclou la Dra. Asun Pérez, cap de Secció de la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior i investigadora principal del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

L'Equip és el primer de l'Estat amb aquesta acreditació, el 8è europeu i el 31è del món.

Related news

The meeting was an opportunity to get to know projects from both institutions and to promote interaction between professionals.

On World Cancer Research Day, we highlight research aimed at improving treatments for both pediatric and adult cancers through innovative techniques.

Dr. Elizabeth Echoka proposes a digital platform to monitor obstetric risks in pregnant women in underserved populations.

Related professionals

Antonio Gil Moreno

Antonio Gil Moreno

Head of group
Biomedical Research in Gynaecology
Read more
Ma del Pilar Gutierrez Barceló

Ma del Pilar Gutierrez Barceló

Biomedical Research in Gynaecology
Read more
Jose Luis Poza  Barrasus

Jose Luis Poza Barrasus

Biomedical Research in Gynaecology
Read more
Sonia  Monreal  Clua

Sonia Monreal Clua

Predoctoral researcher
Biomedical Research in Gynaecology
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.