Skip to main content
21/03/2023

Tres investigadors del VHIR obtenen una beca de La Fundació "la Caixa" per doctorands i postdoctorands

beques-postdoc-doctorat-LaCaixa
Andrea-Guala-Beca

Dr. Andrea Guala

Julia Baguna

Dra. Julia Baguna

Roberto-Orsenigo

L'investigador Roberto Orsenigo

21/03/2023

Júlia Baguña, Andrea Guala i Roberto Orsenigo han rebut una dels 105 ajuts concedits en el marc del programa INPhINIT i les 40 del programa Junior Leader.

Tres investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han obtingut una de les 105 noves beques de doctorat i postdoctorat de la Fundació "La Caixa". Concretament, la Dr. Julia Baguña, investigadora del grup d'Imatge Mèdica Molecular i el Dr, Andrea Guala, investigador del grup de Malalties Cardiovasculars del VHIR i del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) han rebut una beca postdoctorat Junior Leader. Mentre que l'investigador Roberto Orsenigo, del grup de Recerca Biomèdica en Melanoma ha aconseguit una beca de doctorat INPhINIT. La Fundació "La Caixa" amb aquesta acció té el doble objectiu de donar suport a joves talents perquè duguin a terme la seva recerca a Espanya o Portugal i també atraure investigadors estrangers a aquests països.

Aquestes convocatòries els ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les beques de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador, el lideratge i les oportunitats de finançament. D’altra banda, en les beques de postdoctorat, aquesta formació potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.

"El finançament de la ciència i la tecnologia és fonamental perquè el coneixement humà no es quedi aturat, per poder anar més enllà i proposar noves solucions a vells problemes o a nous reptes. El futur que ve està en mans de persones com aquests becaris, amb un gran potencial com a agents del canvi, com a cocreadors d’un futur en el qual la llarga llista de desafiaments globals que hi ha sigui cada vegada més curta", ha apuntat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, durant l’acte de lliurament de les beques al Museu de la Ciència CosmoCaixa.

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa”és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En total, l’entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat. Tots dos programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.

Els investigadors escollits són:

Júlia Baguña Torres
Postdoctorat en Medicina Nuclear i Radiologia. Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

La barcelonina Júlia Baguña Torres és radioquímica i científica preclínica amb una àmplia experiència en la síntesi i la validació d’agents per a l’obtenció d’imatges moleculars mitjançant radionúclids per a diagnòstic mèdic. Va obtenir un màster en Química a la Universitat de Barcelona el 2011. Es va traslladar a Londres per fer el projecte de final de màster a l’Imperial College London i, a continuació, es va quedar a la capital britànica per especialitzar-se en química i biologia de la imatge al King’s College London, on va fer un màster d’investigació i el doctorat. Del 2016 al 2019, va treballar com a investigadora postdoctoral a la University of Oxford, on es va centrar en el desenvolupament de nous agents de PET i SPECT per al seu ús en la detecció precoç del càncer de pàncrees. Després de rebre una beca per a joves investigadors de la Generalitat de Catalunya, va tornar a Barcelona el 2019 per treballar al VHIR i impulsar el seu programa d’imatge molecular. Des del setembre del 2022, és becària Junior Leader de la Fundació "la Caixa" i investigadora sènior al VHIR.

Té un sòlid historial de publicacions revisades per experts en revistes Q1, ha presentat el seu treball en nombrosos congressos internacionals i ha rebut diversos premis. Està molt motivada per descobrir nous mètodes que facilitin el diagnòstic mèdic i millorin l’atenció dels pacients en un ampli ventall de tipus de patologies. També l’apassiona la investigació interdisciplinària, la comunicació científica i la mentoria de joves científics.

Andrea Guala 
Postdoctorat en Cardiologia. Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

L’italià Andrea Guala va obtenir un grau i un màster en Enginyeria Mecànica al Politecnico di Milano i al Politecnico di Torino, respectivament, les millors universitats tècniques d’Itàlia, com també un doctorat al Politecnico di Torino (2015). Va ser investigador visitant a la Universidad Favaloro (Argentina, 2014). Es va incorporar al VHIR de Barcelona gràcies a una beca postdoctoral Marie Curie (2016). El 2019, va rebre les beques postdoctorals Juan de la Cierva i Sara Borrell, amb unes avaluacions excel·lents. El juny del 2022, va rebre la beca Junior Leader de la Fundació ”la Caixa” i actualment és investigador sènior al VHIR.

Amb dades del novembre del 2022, l’Andrea és autor de 52 articles publicats en revistes revisades per experts, i és el primer autor de diversos articles publicats en revistes d’alt impacte (un a Circulation, FI de 39,9; un a Eur Heart J, FI de 35,9; dos a JACC Cardiovasc Imaging, FI de 16,1; tots els FI són del 2021). S’han acceptat 164 dels seus resums en importants congressos, la majoria internacionals, i els seus indicadors de Google Scholar són un índex H de 18, un índex i 10 de 24 i 1.021 citacions (25/11/2022). L’Andrea va ser primer inventor d’una patent i és l’investigador principal de diversos projectes finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya i la Fundació "la Caixa", com també investigador principal local d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya.

Gràcies a la seva formació en enginyeria, la seva experiència en estudis clínics i una sòlida trajectòria internacional, gestiona diverses col·laboracions, en la majoria de les quals participen investigadors tècnics i mèdics. Actualment, la seva recerca se centra en el desenvolupament de tècniques avançades d’anàlisi d’imatges que inclouen intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic, registre d’imatges i fusió d’imatges multimodals, entre d’altres, amb l’objecte d’esclarir problemes clínicament rellevants en cardiologia.

Roberto Orsenigo 
Doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina. Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

Roberto Orsenigo és italià i està cursant el doctorat. El seu objectiu és arribar a tenir un impacte significatiu en el camp de la recerca del càncer i la immunoteràpia. La Fundació ”la Caixa” el vol ajudar a assolir aquest objectiu gràcies a la beca INPhINIT Incoming que se li va atorgar el 2022. Gràcies a aquesta beca, ha pogut escollir el projecte més adequat als seus interessos acadèmics i científics.

Està matriculat al programa de doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu projecte, d’altra banda, s’està portant a terme al Laboratori d’Investigació Biomèdica en Melanoma, dirigit pel Dr. Juan Ángel Recio, del VHIR de Barcelona. L’objectiu del seu projecte és avaluar la contribució d’una molècula reguladora clau en el melanoma (així com en altres tipus de tumors) a les característiques de les cèl·lules canceroses. Aquesta avaluació també tindrà grans implicacions pel que fa a la manera en què aquests tumors responen a diferents estratègies d’immunoteràpia, que s’utilitzaran més endavant en el projecte.

Per al Roberto, la immunoteràpia és una àrea d’investigació realment prometedora i amb un gran potencial i, a parer seu, estem arribant a un punt en què les estratègies moleculars utilitzades seran extremament eficaces contra les neoplàsies difícils de tractar.

Related news

Vall d'Hebron researchers have created a score based on multiple clinical variables and cardiac images, specific to women, to identify patients at risk of severe complications such as a heart attack or sudden death.

The meeting was an opportunity to get to know projects from both institutions and to promote interaction between professionals.

The study on the effects of diesel particles on the heart has been recognized as the best research work from Spain at the association’s Scientific Sessions.

Related professionals

Andrea Guala

Andrea Guala

Main researcher
Cardiovascular Diseases
Read more
Laura Gutierrez García-Moreno

Laura Gutierrez García-Moreno

Cardiovascular Diseases
Read more
Vicente Serra García

Vicente Serra García

Cardiovascular Diseases
Read more
Elisabet Miro Casas

Elisabet Miro Casas

Research technician
Cardiovascular Diseases
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.