Skip to main content
15/09/2022

Vall d’Hebron participa a la Nit Europea de la Recerca 2022

Nit de la Recerca 2022

15/09/2022

Onze investigadors i investigadores de Vall d’Hebron faran xerrades i tallers amb l’objectiu d’apropar la ciència a tothom.

Per cinquè any consecutiu, se celebra a Catalunya la Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night). Més de cinquanta entitats científiques participaran en aquest esdeveniment de divulgació, amb el principal objectiu d’apropar la ciència, la recerca, la tecnologia i la innovació de manera planera i divertida al públic, a través de xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats. Onze investigadors i investigadores del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han decidit sumar-se a aquesta iniciativa.

La Nit Europea de la Recerca com a tal se celebra l’últim divendres de setembre. Així i tot, la gran acollida que té a Catalunya fa que s’allargui durant tota l’última setmana, pel que enguany la Nit de la Recerca se celebrarà els dies anteriors i posteriors al 30 de setembre de 2022.

Les activitats que ofereix el programa s’organitzen des de diferents localitzacions de totes les províncies. Els investigadors de Vall d’Hebron col·laboraran fent xerrades i tallers amb el mateix objectiu d’apropar la ciència a tothom. En el següent llistat trobareu les xerrades i activitats que faran els professionals de Vall d’Hebron.

Taller “La importància de la imatge en ciència”

Casa Golferichs (Barcelona) 28/09/2022, de 19.15 a 20 hores

  • Dra. Diana Fernandes de Sousa Rafael, investigadora del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del VHIR
  • Dra. Fernanda Raquel da Silva Andrade, investigadora del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del VHIR

És recomanable inscripció prèvia a través d'aquest enllaç

L’activitat consistirà en una breu presentació de la importància de la imatge en la ciència i la medicina, tot fent un repàs per la seva història i aplicacions, com el diagnòstic de malalties, el seguiment de tractaments i les investigacions mèdiques. Després es realitzarà un taller observacional al microscopi òptic, on cada persona observarà una tinció d’uns teixits.

Taula rodona “Saps quina relació hi ha entre la síndrome de l'intestí irritable i els trastorns mentals (ansietat/depressió) i somàtics com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica?” 

Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella (Barcelona) 29/09/2022 de 18 a 18.45 hores 

  • Dr. Javier Santos, adjunt del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR i del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD)
  • Dra. Miriam Almirall, especialista del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Reumatologia del VHIR
  • Dra. Carmen Alonso, adjunta del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR i del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD)
  • Dra. Amanda Rodriguez, adjunta del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM)

Inscripció prèvia a través d’aquest enllaç

Taula rodona amb la participació de professionals de diferents especialitats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per debatre sobre la relació existent entre la síndrome de l’intestí irritable (SII) i els principals trastorns mentals (ansietat i depressió) i somàtics com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica (SFC) que sovint es troben en aquests pacients. 

Cada participant exposarà les característiques i les problemàtiques de la comorbiditat somàtica o mental des del punt de vista de la seva experiència i la seva especialització mèdica. Es realitzaran preguntes al públic per afavorir la seva participació, com per exemple: Com creuen que es diagnostiquen i tracten la SII i les seves principals comorbiditats? Quina connexió creuen que existeix entre ment i intestí? Saben per què equilibrar la microbiota és clau per cuidar la nostra salut mental? 

Aquesta recerca ha rebut finançament de la Unió Europea a través del programa MSCA i del projecte 848228 que forma part del programa H2020 per a l'educació doctoral i la formació postdoctoral dels investigadors.

Taller “Què és la Nanomedicina i com fem una Nanopartícula?”

CosmoCaixa (Barcelona) 30/09/2022 de 17 a 17.30 hores

  • Dra. Fernanda Raquel da Silva Andrade, investigadora del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del VHIR
  • Dra. Diana Fernandes de Sousa Rafael, investigadora del grup de Direccionament i Alliberament Farmacològic del VHIR

Cal inscripció prèvia

Explicació del que és la nanomedicina i una nanopartícula, les seves característiques, com es produeixen, perquè serveix, la seva importància i aplicació en medicina.

Es donaran exemples de nanopartícules usades en el tractament de diferents malalties.

El taller es farà amb el suport a recursos visuals i també es crearan models de diferents nanopartícules perquè els i les participants puguin entendre millor l'explicació i es farà una demostració en directe i interactiva de com fer nanopartícules.

Stand a la Fira de la Recerca de CosmoCaixa “Com la radioactivitat pot salvar vides”

CosmoCaixa (Barcelona) 30/09/2022 a partir de les 17 hores

  • Dra. Júlia Baguña Torres, investigadora del grup d'Imatge Mèdica Molecular del VHIR
  • Emily Betancourt Fernandez, investigadora del grup d'Imatge Mèdica Molecular del VHIR
  • Dra. Esperanza Medina Gutiérrez, investigadora del grup d'Imatge Mèdica Molecular del VHIR

Cal inscripció prèvia

Les investigadores parlaran de com la radioactivitat (en petites dosis) es pot utilitzar per salvar vides. Encara que sovint no en som conscients, la radiació ens envolta constantment, a casa, a la feina, a la natura... Aquesta dosi ambiental que rebem és molt baixa i no suposa un risc per la salut. La radioactivitat en dosis altes és perillosa però de forma controlada es pot fer servir per detectar i monitoritzar patologies i fins i tot tractar-les. A l'activitat us explicarem com incorporem isòtops radioactius a agents de diagnòstic i com aquests s'utilitzen per gestionar malalties, des del càncer fins la diabetis.

Microxerrada “Microbioma i càncer: Quina relació hi ha entre ells?”

Biblioteca Gabriel Garcia Márquez (Barcelona) 27/09/2022 entre 19 i 20.30 hores.

  • Dr. Paolo Nuciforo, cap del grup d’Oncologia Molecular del VHIO

Inscripció prèvia a través d’aquest enllaç

El microbioma humà és una cosa que obtenim en néixer i el modelem amb els aliments que mengem i els llocs en els quals vivim. Canvia al llarg de les nostres vides i conté aproximadament de 10 a 20 milions de gens diferents. Estudis recents han demostrat que el microbioma està involucrat en l’inici i la progressió de diversos tipus de càncer i, que, fins al 90% de totes les malalties poden tenir relació amb la salut del nostre microbioma. En aquesta xerrada de 20 minuts de durada, s’explicarà quin paper juga el microbioma en el desenvolupament del càncer i en què s’estan centrant els projectes de recerca en aquest àmbit.

Xerrada “Com ens pot ajudar la intel·ligència artificial per a lluitar contra el càncer?”

Biblioteca Gabriel Garcia Márquez (Barcelona) 27/09/2022 entre 19 i 20.30 hores.

  • Dr. José Antonio Seoane, cap del grup de Biologia Computacional del Càncer del VHIO

Inscripció prèvia a través d’aquest enllaç

Aquesta xerrada, de 20 minuts de durada, demostrarà com la intel·ligència artificial és una eina computacional que està cada cop més present al nostre dia a dia. Es respondran les següents qüestions: Com creus que podríem fer servir aquesta tecnologia en biomedicina? Com creus que la IA pot ajudar a detectar el càncer o tractar-lo de manera més eficaç? I si et diem que ja es fa servir? Sabies que ja hi ha sistemes d’IA que detecten millor el càncer que els metges? Sabies que la IA ha permès desenvolupar tests genètics que permeten als oncòlegs escollir els fàrmacs més adequats?

Xerrada “Una fotografia del demà, el futur del cribratge del càncer de mama”

Vil·la Urània (Barcelona) 28/09/2022 entre 18 i 19 hores

  • Dr. Anton Aubanell, de Diagnòstic per la Imatge Vall d’Hebron

Inscripció prèvia a través d’aquest enllaç

En l’actualitat disposem d’uns mitjans limitats per detectar el càncer de mama en estadis inicials, d’aquests el més conegut és la mamografia, una tècnica incòmoda, que irradia i té alguns problemes de detecció en certes pacients. Des del projecte QUSTom estem desenvolupant una nova tècnica d’imatge, basada en l'ecografia i algoritmes de sismografia, que permeti obtenir imatges més precises de la mama, sense irradiar a la pacient i que redueixi la incomoditat i dolor. La xerrada, de 20 minuts de durada, es composarà de dues parts: una primera en què s’explicarà des d’un punt de vista divulgatiu, planer i amè les diferents eines de les que disposem a dia d’avui per al diagnòstic del càncer de mama amb exemples i portarem algunes de les màquines que usem per fer més interactiva l’experiència. En una segona part, parlarem del model que estem desenvolupat al projecte QUSTom, el compararem amb els que ja hem ensenyat, explicarem com funciona i sobretot com pot canviar el futur de la detecció del càncer de mama i l'experiència de les pacients.

Xerrada “La obesitat en l’actualitat. Com la podem tractar?”

Es tracta d’una xerrada als alumnes de la Saint George School, de Maçanet de la Selva (Girona)

  • Dr. Ramon Vilallonga, metge adjunt del Servei de Cirurgia Endocrina, Metabòlica i Bariàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Cirurgia General del VHIR
  • Dra. Andreea Cuidin, cap de la Unitat de Tractament Integral de l’Obesitat de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Diabetis i Metabolisme del VHIR

En aquesta xerrada presencial es vol transmetre els valors de l’acceptació de la malaltia entre els joves, i la dificultat en el seu tractament. Es vol intentar fer menció de la malaltia en termes d’impacte a la societat, responsabilitat de la societat i dels joves. Es parlarà del seu diagnòstic i del seu tractament i sobretot de la seva prevenció entre els joves i dels hàbits saludables.

Els investigadors de Vall d’Hebron col·laboraran fent xerrades i tallers amb el mateix objectiu d’apropar la ciència a tothom

Related news

The TOUCH MSCA-COFUND doctoral training programme, led by UAB and focusing on the field of mental health, has opened its first call for applications, offering 13 doctoral positions.

The European project, in which Vall d'Hebron participates, will favor personalized diagnosis and innovative therapeutic strategies in patients with the disease.

This pathology, common among patients who have undergone rectal resection due to cancer, causes alterations in bowel function with great impact on quality of life.

Related professionals

Amanda Rodríguez Urrutia

Amanda Rodríguez Urrutia

Main researcher
Psychiatry, Mental Health and Addictions
Read more
Fco Javier Santos Vicente

Fco Javier Santos Vicente

Main researcher
Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Read more
Carmen Alonso  Cotoner

Carmen Alonso Cotoner

Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Read more
Ramón Vilallonga Puy

Ramón Vilallonga Puy

Main researcher
General Surgery
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.