Skip to main content
30/11/2023

Vall d’Hebron incorpora l’assistent virtual del projecte AZerca per millorar el seguiment de la MPOC

Equip AZerca

Equip del projecte AZerca de Vall d'Hebron, AstraZeneca i Tucuvi.

Equip AZerca

Equip del projecte AZerca a Vall d'Hebron.

30/11/2023

AZerca és un projecte recolzat per la IA i la tecnologia conversacional que té com a objectiu realitzar un seguiment personalitzat dels pacients que pateixen MPOC i reduir així la càrrega assistencial.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha incorporat, dins el seu Servei de Pneumologia, el programa AZerca, un projecte promogut per AstraZeneca i Tucuvi, basat en la intel·ligència artificial i la tecnologia conversacional per millorar el control i la qualitat de vida dels pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). L’objectiu d’aquest programa és permetre als professionals sanitaris fer un seguiment personalitzat i continuat dels i les pacients amb MPOC, de forma que es redueixi la necessitat d’atenció presencial hospitalària, la qual cosa repercuteix en la millora significativa en la qualitat de vida d’aquests pacients i, al mateix temps, en una optimització dels recursos sanitaris.

La MPOC és la quarta causa de mort a Espanya, que afecta aproximadament l’11% de les persones entre 40 i 80 anys. Els pacients amb MPOC representen un percentatge significatiu de les consultes d’Atenció Primària i les visites a urgències, la qual cosa genera una pressió considerable en el sistema de salut. A més, la falta d’un seguiment efectiu comporta episodis d’inestabilitat freqüents i reingressos, la qual cosa produeix un impacte sociosanitari i econòmic important.

“L’ús d’un assistent virtual en pacients amb MPOC pot ajudar a l’abordatge precoç de les aguditzacions, amb l’objectiu de reduir visites a urgències i ingressos. Un seguiment més estret podria facilitar que pacients amb MPOC estiguin més controlats i, per tant, reduir l’impacte de la seva malaltia”, assegura la Dra. Miriam Barrecheguren, adjunta del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En aquest context, el programa AZerca busca implementar un seguiment estructurat i constant per als pacients amb MPOC, amb el propòsit de reduir costos, disminuir la mortalitat i millorar la seva qualitat de vida. El programa està basat en la intel·ligència artificial conversacional desenvolupada per Tucuvi “Lola”, que ja ha demostrat la seva efectivitat en el seguiment i control de pacients amb altres malalties cròniques, com la insuficiència cardíaca. Lola és un assistent clínic virtual coordinat per l’hospital que acompanya i monitora els pacients crònics des del domicili a través de trucades telefòniques periòdiques. Mitjançant un qüestionari basat en escales per mesurar l’impacte de la MPOC, Lola recopila informació vital sobre la salut i benestar.

El programa té capacitat per interpretar les respostes dels pacients i detectar possibles descompensacions en la seva condició. Quan es detecta un empitjorament de la malaltia, envia alertes als professionals de la salut involucrats en la cura dels pacients. Això permet una intervenció primerenca i personalitzada per evitar exacerbacions potencials, ingressos innecessaris i, en última instància, millora els resultats de salut.

La pressió assistencial del sistema sanitari és cada cop més elevada. En paraules de María González, Directora General de Tucuvi: “La missió de Tucuvi és ajudar els professionals sanitaris a oferir una atenció sanitària de qualitat de forma més eficient, i per això desenvolupem Intel·ligència Artificial Conversacional segura i validada. En MPOC, la càrrega assistencial és cada cop més rellevant principalment per l’envelliment de la població. LOLA permet seguir de forma proactiva i autònoma els pacients, transformant la forma d’abordar la patologia, avançant-se a les exacerbacions.”

En el context de l’atenció mèdica actual, la implementació de tecnologia dissenyada per millorar l’eficàcia en el seguiment dels pacients es posiciona com un avenç de summa importància en l’atenció de la salut.

En consonància amb aquesta visió, el Dr. César Velasco, director d’Innovació i Estratègia Digital d’AstraZeneca, destaca que, "les noves tecnologies i l’ecosistema emprenedor ens ofereixen un món de possibilitats per transformar el paradigma de la salut. A AstraZeneca tenim la missió de canviar les vides dels pacients i contribuir a l’eficiència del nostre sistema sanitari, i estem elevant al màxim el potencial de tecnologies com la intel·ligència artificial per impulsar el desenvolupament de solucions revolucionàries que ens ajudin a marcar noves fites en l’abordatge de malalties d’alt impacte, com la MPOC”.

Aquest programa està en curs a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron des del mes de desembre i es preveu que la seva durada sigui de 12 mesos.

El programa AZerca busca implementar un seguiment estructurat i constant per als pacients amb MPOC, amb el propòsit de disminuir la mortalitat, millorar la seva qualitat de vida i reduir costos.

Related news

Dr. Miravitlles’ career was recognized during the 57th edition of the SEPAR National Congress held in Valencia.

Vall d'Hebron participated in the study in which more than half of the patients who received treatment with bacteriophages experienced significant improvements

La recerca és fonamental per contrarestar els efectes de la pol·lució, que segons l’AEMPS, va ser la causa de més de 300.000 morts prematures a la UE el 2020.

Related professionals

Marc Miravitlles Fernández

Marc Miravitlles Fernández

Main researcher
Pneumology
Read more
Sergi Martí Beltran

Sergi Martí Beltran

Pneumology
Read more
Cèlia Milà Augé

Cèlia Milà Augé

Pneumology
Read more
Rosa Lloria Verges

Rosa Lloria Verges

Administration and Management
Pneumology
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.