Skip to main content
12/03/2024

Dues investigadores del VHIR reben beques predoctorals i postdoctorals de la Fundació la Caixa

Becàries INPhINIT i Junior Leader de la Fundació La Caixa

Becàries INPhINIT i Junior Leader de la Fundació "la Caixa"

12/03/2024

La Dra. Marta Vila i Marta Ibañez estudien els mecanismes de la migranya i eines bioinformàtiques per al diagnòstic i seguiment d’infeccions.

La Fundació "la Caixa" ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents a Espanya i Portugal, a través de les beques de doctorat INPhINIT i les de postdoctorat Junior Leader. Aquestes beques tenen com a objectiu retenir i atreure talent per impulsar la investigació d'excel·lència en ambdós països. Per part del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la Dra. Marta Vila Pueyo, investigadora principal del grup de Cefalea i Dolor Neurològic, ha estat guardonada amb una beca Junior Leader, i la Marta Ibañez Lligoña, investigadora predoctoral del grup de Malalties Hepàtiques, ha rebut una beca INPhiNIT.

Recerca per a entendre la migranya

La migranya és una malaltia neurològica que afecta el 15% de la població mundial amb un gran impacte en la qualitat de vida de les persones afectades. Tot i que encara es desconeix en detall l’origen de la migranya, se sap que és important el sistema trigeminovascular, format per vasos sanguinis i nervis que transmeten la informació del dolor al cervell.

Fins ara, els estudis han analitzat les neurones d’aquest sistema, però ara, el projecte que lidera la Dra. Marta Vila, se centrarà en entendre la importància de les cèl·lules de la glia en la migranya. Les cèl·lules glials són cèl·lules de suport i tenen funcions auxiliars que ajuden al correcte funcionament de les neurones, i tenen un paper destacat en la inflamació o el dolor crònic.

En un treball amb models animals* de migranya crònica, la Dra. Vila caracteritzarà els canvis moleculars que tenen lloc a les cèl·lules de la glia i analitzarà l’efecte de la modulació de l’activitat d’aquestes cèl·lules. Per fer-ho, el projecte farà servir tècniques innovadores de quimiogenètica, les quals permeten l’expressió de receptors concrets per activar de forma dirigida les cèl·lules. A més, s’estudiarà l’efecte en cèl·lules glials de fàrmacs anti-CGRP, una proteïna essencial en la migranya.

Com afirma la Dra. Marta Vila, “la hipòtesi del nostre projecte és que les cèl·lules de la glia del sistema trigeminovascular estan molt activades en la migranya, i esperem que inactivant-les puguem revertir la migranya. El finançament rebut ens permetrà millorar en el coneixement de les causes de la migranya i de la seva cronificació”. En el futur, l’equip espera dissenyar i desenvolupar noves teràpies dirigides a aquestes cèl·lules per al tractament de la migranya crònica.

Eines bioinformàtiques per al diagnòstic i seguiment d’infeccions

La detecció precisa d’agents patògens emergents, re-emergents o nous en mostres clíniques i la seva associació a malaltia en humans, és un repte que requereix l'ús de metodologies d’alt rendiment. La metagenòmica consisteix en la seqüenciació profunda mitjançant l’ús de la next-generation sequencing (NGS) de tot el material genòmic present en una mostra. La metagenòmica permet la identificació genètica de tot tipus de patogen, tant coneguts com desconeguts, en mostres humanes (sèrum, femtes, líquid amniòtic, líquid cefalorraquidi, orina, raspats, teixits, etc.). Aquesta metodologia produeix una enorme quantitat de dades, i per això, és essencial desenvolupar eines bioinformàtiques que permetin analitzar les dades i obtenir resultats que puguin tenir ús clínic.

El projecte INPhiNIT concedit a Marta Ibañez Lligoña es basa en desenvolupar i seleccionar eines bioinformàtiques per a l’anàlisi de dades de metagenòmica obtingudes de mostres clíniques humanes. “L’objectiu és aplicar-les en un futur en el diagnòstic i seguiment d’infeccions, fent èmfasi en les infeccions víriques”, afirma Ibañez. Això es farà a partir de mostres clíniques humanes, com per exemple, sèrum/plasma, líquid amniòtic o líquid cefalorraquidi en pacients amb sospita d’infecció.

Beques per a retenir i atreure talent en recerca

Les beques de la Fundació ”la Caixa” ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les de doctorat, es reforcen aspectes com la comunicació científica, el benestar emocional de l'investigador/a, el lideratge i les oportunitats de finançament. En les beques de postdoctorat, es promou la carrera científica independent com a opció de futur professional i es fomenten la innovació i el lideratge.

El Programa de Beques de la Fundació "la Caixa" és el més destacat d'Espanya i Europa en termes de nombre de beques convocades i varietat de disciplines. L'entitat destinarà aproximadament 21 milions d'euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat, cofinançats per la Comissió Europea a través de les Accions Marie Skłodowska-Curie COFUND, en el context del programa marc Horitzó 2020.

*Declaració Institucional sobre l’ús d’animals d’investigació

Related news

Two international studies led by Vall d'Hebron recommend early administration of specific drugs to prevent migraine to achieve a better response to therapy.

Using computed tomography (CT), with or without contrast, it is possible to perform an accurate and safe detection of the disease without the need for biopsies and avoiding the limitations of other non-invasive diagnostic tools.

On World Clinical Trials Day, we highlight some of the studies we have participated in that confirm the efficacy of new drugs, allowing their approval by regulatory agencies.

Related professionals

Marta Vila Pueyo

Marta Vila Pueyo

Main researcher
Headache and Neurological Pain
Read more
Eulalia Gine Cipres

Eulalia Gine Cipres

Headache and Neurological Pain
Read more
Joana Rosell Mirmi

Joana Rosell Mirmi

Research technician
Headache and Neurological Pain
Read more
Victor José Gallardo Lopez

Victor José Gallardo Lopez

Research technician
Headache and Neurological Pain
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.