Skip to main content
14/10/2024

El programa CaixaImpulse Innovació en Salut dona suport a dos projectes del VHIR

Dr. Joan Roig i Dra. Marta Martínez Vicente

Dr. Joan Roig i Dra. Marta Martínez Vicente

14/10/2024

Són estudis centrats en osteoporosi i la malaltia de Gaucher.

La Fundació ”la Caixa” ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a nous 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.

Enguany, han estat seleccionats dos projectes del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR):

Cap a un tractament efectiu i segur per a l’osteoporosi

  • Líder del projecte: Joan Roig, investigador principal del grup de Teràpia Gènica al Sistema Nerviós del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • Subvenció rebuda: 145.850 euros
  • Projecte en consorci amb: Beatriz Almolda, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

L’osteoporosi és una malaltia degenerativa caracteritzada per una disminució de la densitat dels ossos que condueix a un risc més alt de fractures. Tot i que se sol associar a l’envelliment, hi ha altres factors que la poden propiciar, com ara un dèficit hormonal provocat per la menopausa o per tractaments mèdics associats al càncer d’ovari i de pròstata. Les fractures òssies no solament són una càrrega per a les famílies i el sistema de salut, sinó que minven considerablement la qualitat de vida de les persones.

Malgrat que hi ha tractaments per intentar frenar l’avanç d’aquesta malaltia, tenen limitacions i, a més, comporten efectes secundaris indesitjats. En estudis anteriors amb models animals d’envelliment, els investigadors d’aquest projecte van utilitzar la proteïna klotho, present en la membrana de diversos tipus cel·lulars i en la circulació sanguínia, i van demostrar que tenia un efecte beneficiós en la prevenció de l’osteoporosi.

Aquest nou projecte té com a objectiu confirmar l’efectivitat terapèutica i la seguretat d’aquesta proteïna per obrir la porta al desenvolupament d’una nova teràpia efectiva i segura per a l’osteoporosi.

NanoERT, una tecnologia que millora les teràpies de reemplaçament enzimàtic

  • Líder del projecte: Julia Lorenzo, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Subvenció rebuda: 150.000 euros
  • Projecte en consorci amb: María Jesús Vicent, de la Fundación de la Comunidad Valenciana Centro de Investigación Príncipe Felipe i Marta Martínez, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)

La malaltia de Gaucher és una malaltia minoritària d’origen hereditari que es caracteritza per una deficiència enzimàtica de la proteïna lisosòmica GBA. Aquest dèficit provoca seriosos problemes en els mecanismes de «neteja cel·lular», cosa que afecta greument la funcionalitat de diferents òrgans, com ara el fetge, la melsa, els ossos i fins i tot, en alguns casos, el cervell.

Els investigadors del present projecte han desenvolupat una nova tecnologia, anomenada nanoERT, per millorar les actuals teràpies de reemplaçament enzimàtic que s’utilitzen en diferents malalties lisosòmiques, com en la malaltia de Gaucher. Aquesta innovadora tecnologia, aplicada a la proteïna GBA, permet millorar l’actual teràpia que s’ofereix a les persones amb la malaltia de Gaucher, ja que redueix la freqüència amb què han de rebre el tractament i augmenta l’efectivitat de la teràpia en els òrgans afectats. Això no sols millora la qualitat de vida dels pacients, sinó que també contribueix a reduir els costos per al sistema de salut.

A més, aquesta tecnologia s’està aplicant també a altres malalties, com la de Parkinson, en què alteracions en GBA són el risc genètic principal per desenvolupar-la. L’aplicació de la tecnologia nanoERT permet desenvolupar una teràpia que, per via intranasal, és capaç de portar GBA fins al cervell, cosa que permet restablir l’activitat de GBA a les neurones. Això obre la porta a una possible teràpia per a aquesta malaltia neurodegenerativa, que actualment no té cura.

Formació i acompanyament expert pels projectes

CaixaImpulse Innovació presta suport a projectes biomèdics en l’àmbit de la innovació i la transferència ajudant els investigadors a validar els seus actius i a definir la seva estratègia d’explotació i valorització per acostar els projectes al mercat, per la qual cosa a més de suport econòmic també accediran a mentoria, consultoria i acompanyament per part d’experts internacionals en diferents àmbits de l’ecosistema de la innovació.

A més, els investigadors que lideren projectes en la fase 2 rebran formació especialitzada durant 4 setmanes sobre transferència de tecnologia, legislació sobre propietat intel·lectual, presentació als inversors i tancament d’acords comercials.

Segons Ignasi López, director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa”: “El resultat d’aquesta convocatòria reflecteix no només l’abundància, sinó també l’excepcional qualitat dels projectes d’innovació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal. Ens enorgulleix poder donar-los suport, oferint tant l’ajut econòmic necessari com les eines perquè arribin al mercat amb força i seguretat”.

El 2015 la Fundació ”la Caixa” va posar en marxa aquest programa de suport a la innovació i la transferència en biomedicina i salut. Des de llavors, l’entitat ha destinat 24,7 milions d’euros a recolzar 231 projectes, els quals han derivat en la creació de 44 spin offs, que al seu torn han aconseguit cofinançament addicional, a través d’altres convocatòries competitives o inversors privats, per valor de més de 100 milions d’euros.

Related news

The European Rare Diseases Research Alliance (ERDERA) kicked off this September, with an estimated budget of 380 million euros and the aim of improving the lives of 30 million rare disease patients in Europe and beyond.

On World Clinical Trials Day, we highlight some of the studies we have participated in that confirm the efficacy of new drugs, allowing their approval by regulatory agencies.

Vall d'Hebron has participated in a phase III clinical trial which confirmed the efficacy and safety of subcutaneous infusion of levodopa therapy.

Related professionals

Marta Martínez Vicente

Marta Martínez Vicente

Main researcher
Neurodegenerative Diseases
Read more
Sergi Verdés Franquesa

Sergi Verdés Franquesa

Research technician
Gene Therapy at Nervous System
Read more
Laura Rodriguez Estévez

Laura Rodriguez Estévez

Postdoctoral researcher
Gene Therapy at Nervous System
Read more
Edo Salvador, Angel

Edo Salvador, Angel

Research technician
Gene Therapy at Nervous System
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.