Skip to main content

Roger Colobran Oriol

Sóc llicenciat en Biologia i doctor en Immunologia. Actualment sóc el responsable de l'Àrea d'Immunogenètica, a cavall entre el Servei d'Immunologia i l'Àrea de Genètica Clínica i Molecular. El meu principal camp d'acció és el del diagnòstic genètic de les Immunodeficiències Primàries (IDPs), una tasca que requereix coneixements d'immunologia i genètica (dues disciplines que m'apassionen!). Intento combinar la tasca assistencial amb la recerca sobre els mecanismes genètics que causen les IDPs i l'Angioedema Hereditari.

Institutions of which they are part

Head of group
Translational Immunology
Vall Hebron Institut de Recerca
Biologist
Immunology
Cross-departmental services
Després de llicenciar-me en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), vaig fer el doctorat al Servei d'Immunologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP), sota la direcció del Dr. Manel Juan Otero. El tema de la meva tesi doctoral era l'estudi immunogenètic de la superfamília de les quimiocines. Ja des de d'aquella etapa la meva recerca ha combinat sempre la immunologia i la genètica. Després d'assolir el grau de doctor, vaig incorporar-me al grup de recerca del Dr. Ricardo Pujol Borrell (en aquell moment cap del Servei d'Immunologia de l'HUGTiP) on vaig realitzar la meva etapa post-doctoral investigant les bases genètiques de l'autoimmunitat, centrat en el paper de la tolerància central (tímica). El 2011 vaig incorporar-me a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de la mà del Dr. Pujol, que havia estat nomenat Cap del Servei d'Immunologia. Des del 2011 fins a l'actualitat, la meva tasca ha estat iniciar i liderar l'Àrea d'Immunogenètica (inexistent fins aleshores) per tal de donar resposta al diagnòstic genètic de les Immunodeficiències Primàries (IDPs). L’Àrea d’Immunogenètica (a cavall entre l'Àrea de Genètica Clínica i Molecular i el Servei d'Immunologia) ha permès la internalització de pràcticament tots els estudis genètics d'IDPs i un gran augment en el nombre de pacients diagnosticats. Actualment, l'Àrea d'Immunogenètica utilitza eines de seqüenciació massiva (NGS) combinades amb la seqüenciació directa (mètode Sanger) principalment per al diagnòstic d'Immunodeficiències primàries però també de l'Angioedema Hereditari i altres malalties immuno-mediades. Donem servei a diferents departaments com Pediatria, Al·lèrgia, Hematologia Pediàtrica, Dermatologia i Nefrologia.Una part molt important de la meva feina és la recerca, dins el Grup d'Immunologia Diagnòstica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Sóc Investigador Principal de diversos projectes finançats per l'Instituto de Salud Carlos III, bàsicament enfocats a la identificació de noves bases genètiques relacionades amb les immunodeficiències primàries.

Research lines

Immunological risk profile in COVID-19

Determinants of severity in COVID-19 are still poorly understood but are suspected to be predominantly host factors. Besides age and sex, the state of the immune system seems to be the most important but the immunotypes of risk have not yet been clearly defined. The aim of this line of research is to identify the immune mechanisms that determine the severity of SARS-CoV-2 infection in order to propose and validate biomarkers of prognosis and therapeutic requirements

IP: Ricardo Pujol Borrell, Manuel Hernández González, Roger Colobran Oriol, Romina Dieli Crimi

Projects

Integrating genome and transcriptome profiling for the identification of novel genetic basis of primary immunodeficiencies.

IP: Roger Colobran Oriol
Collaborators: Aina Aguiló Cucurull, Marina García Prat, Clara Franco Jarava, Andrea Martín Nalda
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 159720
Reference: PI20/00761
Duration: 01/01/2021 - 31/12/2023

Identificación y caracterización funcional de nuevas variantes genéticas responsables del síndrome hemofagocítico: Aplicación al diagnostico y tratamiento de la enfermedad

IP: Roger Colobran Oriol
Collaborators: -
Funding agency:
Funding:
Reference: PR(AG)08/2018
Duration: -

Identificación y caracterización funcional de nuevas variantes genéticas responsables del síndrome hemofagocítico: Aplicación al diagnostico y tratamiento de la enfermedad.

IP: Roger Colobran Oriol
Collaborators: Aina Aguiló Cucurull, Laura Viñas Gimenez, Clara Franco Jarava, Andrea Martín Nalda
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 171820
Reference: PI17/00660
Duration: 01/01/2018 - 30/06/2022

Identificación de variantes genéticas causantes/moduladoras del fenotipo clínico en inmunodeficiencias combinadas y con disgregulación. Aplicación de la NGS.

IP: Roger Colobran Oriol
Collaborators: Mónica Martínez Gallo, Laura Viñas Gimenez, Andrea Martín Nalda
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 91355
Reference: PI14/00405
Duration: 01/01/2015 - 31/12/2018

Related news

As age increases in men, the concentration of the hormone in the blood drops and this increases the likelihood of severe progression of the infection in COVID-19 patients

The work used a machine learning system to show that certain immunological patterns are related to a more severe progression of the disease and more mortality.

The publication summarises the main results showing that at least 20% of cases of severe pneumonia after SARS-CoV-2 infection are explained by genetic and immunological anomalies.

Related professionals

Elena  Sánchez  Zapardiel

Elena Sánchez Zapardiel

Senior researcher
Translational Immunology
Read more
Daniel Alvarez De la Sierra

Daniel Alvarez De la Sierra

Research technician
Translational Immunology
Read more
Janire Perurena Prieto

Janire Perurena Prieto

Predoctoral researcher
Translational Immunology
Read more
Ana María Marín Sánchez

Ana María Marín Sánchez

Predoctoral researcher
Translational Immunology
Read more

Subscriu-te als nostres butlletíns i forma part de la vida del Campus

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència mundial on assistència, recerca, docència i innovació es donen la mà.