Pasar al contenido principal

Andres Antón Pagarolas

Sóc biòleg, especialista en Microbiologia i Parasitologia. Actualment sóc el cap de la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia d'aquest gran hospital. La meva inquietud els darrers anys ha sigut l'estudi dels virus respiratoris, especialment els virus de la grip i el virus respiratori sincicial.

Instituciones de las que forman parte

Microbiología
Vall Hebron Institut de Recerca
Jefe de Unidad
Microbiología
Serveis transversals
Vaig estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona (1995-2000). Des del 1999 i fins al 2008 vaig estar treballant en Laboratorios Echevarne SA. En 2006 vaig iniciar els meus estudis de doctorat al Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, on em vaig incorporar a la plantilla del Centre Nacional de Grip de Barcelona en 2008. Fins al 2012, vaig treballar principalment en la vigilància dels virus de la grip, que va ser l’objecte principal estudi de la meva tesi doctoral. Des de desembre del 2012 sóc el responsable de la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia d'aquest gran hospital. En aquesta Unitat, el meu equip i jo, continuem amb l'estudi i caracterització dels virus de la grip, especialment dels causants de malaltia greu. Per això participem amb les nostres dades en la vigilància sentinella de casos greus per virus de la grip coordinada per l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. En 2013 vam iniciar els estudis de caracterització genètica del virus respiratori sincicial (VRS), i des de llavors, a més d'estar estudiant els factors virals i de l'hoste associats a major gravetat en la malaltia per VRS en menors de 2 anys a través d'un projecte competitiu, hem també promogut la creació d'una xarxa de vigilància hospitalària del VRS a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, des del 2012 altres virus respiratoris han sigut objecte d'estudi, com adenovirus, rinovirus, virus parainfluença, coronavirus, metapneumovirus i enterovirus. Per la nostra experiència, hem participat molt activament en diferents brots d'origen viral, com en el recent brot de rombencefalitis associat a infecció per enterovirus A71 a Catalunya.

Proyectos

COVID-19, PERFIL INMUNOLÓGICO DE RIESGO

IP: Ricardo Pujol Borrell
Colaboradores: Manuel Hernández González, Mónica Martínez Gallo, Moisés Labrador Horrillo, Gema Codina Grau, Albert Blanco Grau, Andres Antón Pagarolas, Antonio Álvarez Fernandez, Nuria Fernández Hidalgo, Roser Ferrer Costa, Esteve Ribera Pascuet, Juan Carlos Ruiz Rodriguez, Jaume Ferrer Sancho, Anna Suy Franch, Pere Soler Palacín, Albert Selva O'Callaghan, Tomàs Pumarola Suñé, Isabel Ruiz Camps, Marta Miarons Font , Daniel Alvarez De la Sierra, Andrea Martín Nalda, Eva Polverino , Romina Dieli Crimi
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 229000
Referencia: COV20/00416
Duración: 08/05/2020 - 08/11/2021

Eritrocitos sintéticos para la vigilancia del virus de la gripe

IP: Eva Baldrich Rubio
Colaboradores: Andres Antón Pagarolas, José Raul Herance Camacho, Tomàs Pumarola Suñé, Erica de la Serna Botello, Ana Sánchez Cano, Cristina Andrés Vargés
Entidad financiadora: AGAUR
Financiación: 100000
Referencia: IU68-017255
Duración: 23/07/2020 - 22/04/2022

Utilización de eritrocitos humanos de la práctica asistencial como reactivos.

IP: Andres Antón Pagarolas
Colaboradores: -
Entidad financiadora:
Financiación:
Referencia: PR(AG)114/2019
Duración: -

Host, microbiological and environmental factors associated with severity of RSV epidemics

IP: Andres Antón Pagarolas
Colaboradores: -
Entidad financiadora:
Financiación:
Referencia: PR(AG)190/2018
Duración: -

Noticias relacionadas

El trabajo, publicado en The Lancet, ha estudiado pacientes de Barcelona y Madrid y muestra que el contacto directo es la principal vía de transmisión de la infección.

Vall d’Hebron es uno de los participantes de la investigación CARB-ES-19, liderada por el CIBER, en el que se han colaborado 71 hospitales de toda la península. 

El investigador Carles Rubio presentó el estudio del grupo de Microbiología del VHIR y de la UPC y cofinanciado por la Fundación Probitas

Profesionales relacionados

Josep Roca Grande

Josep Roca Grande

Investigador predoctoral
Microbiología
Leer más
Rosa María Bartolomé Comas

Rosa María Bartolomé Comas

Microbiología
Leer más
Maria Pilar Redondo Gonzalez

Maria Pilar Redondo Gonzalez

Leer más
Maria Piñana Moro

Maria Piñana Moro

Investigador predoctoral
Microbiología
Leer más

Subscriu-te als nostres butlletíns i forma part de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.