Skip to main content
12/06/2023

El Dr. Marc Ribó premiat per la Societat Espanyola de Neurologia per l'assaig clínic en ictus RACECAT

Dr. Marc Ribó i Dra. Natalia Pérez de la Ossa
Grup premiat als premis SEN

12/06/2023

La Societat Espanyola de Neurologia ha fet lliurament dels seus premis anuals per a reconèixer el treball de persones i entitats en el desenvolupament de la Neurologia.

El 12 de juny, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) va lliurar els seus Premis SEN, en neurologia en el seu àmbit científic i social. Entre els premiats, destaca el reconeixement al Dr. Marc Ribó Jacobí, neuròleg de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de Recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Al costat de la Dra. Natalia Pérez de la Ossa Herrero, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, van rebre el premi SEN en la categoria d'Ictus, per la seva labor com a investigadors principals i coordinadors en l'assaig clínic RACECAT.

L'estudi pretenia determinar els millors circuits de trasllat dels pacients que sofreixen un ictus greu i que es troben lluny d'un centre hospitalari d'alta tecnologia on es pugui fer el tractament endovascular. Aquesta teràpia és necessària en la meitat dels ictus més greus, però només es troba disponible en alguns centres de la xarxa d'atenció a l'ictus, i que sovint estan allunyats del lloc on es troba el pacient.

Es va observar que les possibilitats de recuperació són igualment positives tant si els pacients es traslladen directament a centres de referència per a fer el tractament endovascular, o si inicialment es traslladen a un centre local i, posteriorment, es dirigeixen a un centre de referència si és necessari. La revista mèdica JAMA (Journal of the American Medical Association), una de la més prestigiosa i amb més àmplia difusió en el món, va publicar el treball on es destacava l'efectivitat dels circuits d'atenció a l'ictus en el territori gràcies a l'alta coordinació entre el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i els centres hospitalaris i el bon funcionament a Catalunya del codi Ictus.

A Catalunya, els pacients reben atenció en el primer hospital amb 88 minuts de mitjana, es fan les primeres proves i la primera atenció en menys de 40 minuts, i arriben al segon hospital on es pot fer la trombectomia amb 180 minuts de mitjana. Aquests temps són extremadament ràpids comparats amb altres territoris, i posen de manifest l'efectivitat de la xarxa d'atenció a l'ictus de Catalunya.

Related news

The Consortium will create a platform to facilitate a personalised management for stroke patients, enabling a more efficient personalized monitoring and patient follow up.

Funding is key to bringing the neuroprotective drug ApTOLL to market and providing a new therapeutic option for the patients.

The award is a recognition for his significant contribution to the development of research in multiple sclerosis within the Catalan Institute of Health.

Related professionals

Maria Baladas Orti

Maria Baladas Orti

Research technician
Stroke research
Read more
Carlos Piñana Plaza

Carlos Piñana Plaza

Stroke research
Read more
Lidia Garcia Guillamón

Lidia Garcia Guillamón

Research technician
Stroke research
Read more
Magda Jablonska

Magda Jablonska

Postdoctoral researcher
Stroke research
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.