Skip to main content

Fco Javier Santos Vicente

Sóc especialista de l'aparell digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com Investigador Principal del grup de recerca Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Institutions of which they are part

Head of group
Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Vall Hebron Institut de Recerca
Digestive System
General Hospital

Fco Javier Santos Vicente

Institutions of which they are part

Head of group
Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Vall Hebron Institut de Recerca
Digestive System
General Hospital

Sóc especialista de l'aparell digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com Investigador Principal del grup de recerca Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Em vaig graduar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra l'any 1998 i després d'haver realitzat un programa de residència en aparell digestiu a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (oposició MIR 1990-93). Vaig seguir una beca d'investigació a la Unitat d'Investigació Gastrointestinal del mateix Hospital, culminada amb l'obtenció del grau de Doctor en Medicina i Cirurgia, continuada amb altra beca de tres anys en el prestigiós Intestinal Disease Research Program, a la Universitat de McMaster en Canada, on va rebre el CAG/ASTRA FELLOWSHIP per la Recerca Meritòria, tornant a l'any 2000 a l'Hospital Vall d'Hebron.
Posteriorment he realitzat dues estades formatives en centres de prestigi internacional com ara són el limentary Pharmabiotic Centre, Bioscience Institute,University College Cork, Cork, Ireland i el Faircomb Institute, Faculty of Health Sciences, Hamilton, Canada.
La meva pràctica clínica es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit ambulatori de l'Hospital, integrat en una gran unitat de referència i se centra específicament en els trastorns gastrointestinals funcionals, en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries i processos diarreics crònics, tot i que a l'ambulatori visito tota mena de malalties de l'aparell digestiu i el fetge. A més a més, dirigeixo el laboratori de recerca de neuro-inmuno-gastroenterología des de fa vint anys, un equip consolidat d'investigadors i metges amb alta productivitat, finançament continuat i reconeixement internacional.
El programa de recerca investiga l'origen dels símptomes gastrointestinals i implica aspectes fisiològics i fisiopatològics sobre els mecanismes de control de la inflamació intestinal, la microbiota, la sensibilitat visceral i, més recentment, la relació entre les malalties digestives i el cervell. Aquest programa involucra malalties comuns com són el budell irritable, el restrenyiment, la colitis microscòpica, la dispèpsia funcional, la malabsorció de sals biliars, i les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. He estat distingit amb el premi de Recerca de la Rome Foundation en 2010, el Young Investigator Award 2008 del Functional Brain-Gut Research Group , el Junior Investigator Research Award in Clinical Science 2009 del International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders i el Rising Star award 2003 de la United European Gastroenterology.
Actualment, sóc membre del comitè de Microenvironment i de publicacions de la Rome Foundation per a l'Estudi dels Trastorns Gastrointestinals, coordinador de l'àrea d'investigació de malalties hepàtiques i digestives del VHIR, membre del comitè Científic Intern del VHIR, membre de la xarxa estatal para l'estudi de malalties digestives i hepàtiques (CIBERehd) i del grup de excel·lència investigadora SGR de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Els darrers vint anys he dirigit assajos clínics relacionats amb el síndrome del budell irritable i escrit 100 publicacions científiques originals, revisions en publicacions indexades nacionals i internacionals i diferents capítols per llibres, i participo com a membre del consell editorial de diferents revistes.
Vull destacar la meva participació en projectes internacional i xarxes de formació de metges i inestigadors com ara la European Training Network in Neural Regulation of Intestinal Function "NeuroGut", Call: FP7-PEOPLE-2011-ITN, y dos programes COST i BM1106 -The Genes in Irritable Bowel Syndrome Research Network Europe. Finalment, sóc coordinador d'un gran projecte europeu (DISCOvERIE) per a l'estudi de l'associació del budell irritable, la depressió, la fibromiàlgia i la fatiga crònica.

Research lines

Neuro-Immuno-Gastroenterology

The irritable bowel syndrome (IBS), the group of microscopical enteritides, food allergy, gastrointestinal eosinophilopaties, and other functional disorders of the gastrointestinal tract represent more than 50% of digestive consultations. Clinical course is chronic and recurrent. However, sensitive and specific diagnostic biological markers are lacking and clinical management is suboptimal as well. Interestingly, a common finding in the intestine of these patients is the presence of barrier dysfunction, mucosal inflammation and immune activation. Moreover, this finding may be related to the onset and severity of some major clinical symptoms, particularly in IBS.

Therefore, our group pursues the detailed comprehension (genetic/gender, immunological, metabolic, cellular and molecular basis) of the mechanisms connecting environmental determinants (stress and infections) to the development of intestinal mucosal microscopical inflammation, with special focus in IBS.

Our approach includes experimental studies in animal models and humans as well, yet remains inherently translational in search for better targets helpful for the diagnosis, prevention and treatment of IBS and related disorders. In addition, preclinical and clinical assays are also being carried out.

IP: Fco Javier Santos Vicente

Projects

Development of new oral biologics for Inflammatory Bowel Disease (IBD)

IP: Fco Javier Santos Vicente
Collaborators: Natalia Borruel Sainz, Ana Maria Gonzalez Castro
Funding agency: Ministerio de Ciencia e Innovación-MICINN
Funding: 218513
Reference: CPP2022-009979
Duration: 01/12/2023 - 30/11/2026

Ministerio de Ciencia

Fisiologia i fisiopatologia digestiva

IP: Fco Javier Santos Vicente
Collaborators: Maria Vicario Perez, Beatriz Lobo Alvarez, Fernando Azpiroz Vidaur, Merce Albert Bayo, Natalia Borruel Sainz, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Francesc Casellas Jordá, Carmen Alonso Cotoner, Carolina Malagelada Prats, Jorge Serra Pueyo, Ana Maria Gonzalez Castro, Ariadna Aguilar Cayuelas, Elba Exposito Fernandez, Laura Campderros Traver, Blanca Grases Pintó, Virginia Robles Alonso, Adoración Nieto Ruiz, Claudia Barber Caselles, Elena Céspedes Martínez, Danila Guagnozzi, Ronald Benjamin Llerena Castro, Francisca Yañez Araya, Consuelo Cammarota
Funding agency: Agència Gestió Ajuts Universitaris i de Recerca
Funding: 40000
Reference: 2021 SGR 00766
Duration: 01/01/2022 - 30/06/2025

Ayudas Margarita Salas

IP: Fco Javier Santos Vicente
Collaborators: Blanca Grases Pintó, Judit Álvarez González
Funding agency: Ministerio de Universidades
Funding: 0.01
Reference: MIU/M_SALAS/2021/GRASES_UB
Duration: 01/04/2022 - 31/03/2022

-

IP: Fco Javier Santos Vicente
Collaborators: -
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 60000
Reference: PI17/01902_INT_SANTOS
Duration: 11/01/2019 - 30/06/2022

Related news

Among the genes described, there are some related to digestive system functions, which reinforces the biological entity of irritable bowel syndrome as a digestive disease.

The international study, in which Vall d'Hebron participated, monitored patients who were hospitalized for COVID-19 for 12 months and compared their gastrointestinal symptoms with another group of patients diagnosed with other medical pathologies.

Els estudis avançaran en els camps de les malalties digestives, el VIH, la fatiga crònica, les patologies cardíaques, l’hepatitis, la diabetis i l’oftalmologia.

Related professionals

Jaume Mestre Torres

Jaume Mestre Torres

Predoctoral researcher
Systemic Diseases
Read more
Rocío Garcia Risco

Rocío Garcia Risco

Read more
Patricia García Ortega

Patricia García Ortega

Research technician
Read more
Carlos Fernando Gomez Peñuela

Carlos Fernando Gomez Peñuela

Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.