Pasar al contenido principal

Fco Javier Santos Vicente

Sóc especialista de l'aparell digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com Investigador Principal del grup de recerca Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Instituciones de las que forman parte

Jefe de grupo
Fisiología y Fisiopatología Digestiva
Vall Hebron Institut de Recerca
Aparato Digestivo
Hospital General
Fco Javier Santos Vicente

Fco Javier Santos Vicente

Fco Javier Santos Vicente

Instituciones de las que forman parte

Jefe de grupo
Fisiología y Fisiopatología Digestiva
Vall Hebron Institut de Recerca
Aparato Digestivo
Hospital General

Sóc especialista de l'aparell digestiu de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com Investigador Principal del grup de recerca Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Em vaig graduar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra l'any 1998 i després d'haver realitzat un programa de residència en aparell digestiu a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (oposició MIR 1990-93). Vaig seguir una beca d'investigació a la Unitat d'Investigació Gastrointestinal del mateix Hospital, culminada amb l'obtenció del grau de Doctor en Medicina i Cirurgia, continuada amb altra beca de tres anys en el prestigiós Intestinal Disease Research Program, a la Universitat de McMaster en Canada, on va rebre el CAG/ASTRA FELLOWSHIP per la Recerca Meritòria, tornant a l'any 2000 a l'Hospital Vall d'Hebron.
Posteriorment he realitzat dues estades formatives en centres de prestigi internacional com ara són el limentary Pharmabiotic Centre, Bioscience Institute,University College Cork, Cork, Ireland i el Faircomb Institute, Faculty of Health Sciences, Hamilton, Canada.
La meva pràctica clínica es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit ambulatori de l'Hospital, integrat en una gran unitat de referència i se centra específicament en els trastorns gastrointestinals funcionals, en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries i processos diarreics crònics, tot i que a l'ambulatori visito tota mena de malalties de l'aparell digestiu i el fetge. A més a més, dirigeixo el laboratori de recerca de neuro-inmuno-gastroenterología des de fa vint anys, un equip consolidat d'investigadors i metges amb alta productivitat, finançament continuat i reconeixement internacional.
El programa de recerca investiga l'origen dels símptomes gastrointestinals i implica aspectes fisiològics i fisiopatològics sobre els mecanismes de control de la inflamació intestinal, la microbiota, la sensibilitat visceral i, més recentment, la relació entre les malalties digestives i el cervell. Aquest programa involucra malalties comuns com són el budell irritable, el restrenyiment, la colitis microscòpica, la dispèpsia funcional, la malabsorció de sals biliars, i les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. He estat distingit amb el premi de Recerca de la Rome Foundation en 2010, el Young Investigator Award 2008 del Functional Brain-Gut Research Group , el Junior Investigator Research Award in Clinical Science 2009 del International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders i el Rising Star award 2003 de la United European Gastroenterology.
Actualment, sóc membre del comitè de Microenvironment i de publicacions de la Rome Foundation per a l'Estudi dels Trastorns Gastrointestinals, coordinador de l'àrea d'investigació de malalties hepàtiques i digestives del VHIR, membre del comitè Científic Intern del VHIR, membre de la xarxa estatal para l'estudi de malalties digestives i hepàtiques (CIBERehd) i del grup de excel·lència investigadora SGR de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Els darrers vint anys he dirigit assajos clínics relacionats amb el síndrome del budell irritable i escrit 100 publicacions científiques originals, revisions en publicacions indexades nacionals i internacionals i diferents capítols per llibres, i participo com a membre del consell editorial de diferents revistes.
Vull destacar la meva participació en projectes internacional i xarxes de formació de metges i inestigadors com ara la European Training Network in Neural Regulation of Intestinal Function "NeuroGut", Call: FP7-PEOPLE-2011-ITN, y dos programes COST i BM1106 -The Genes in Irritable Bowel Syndrome Research Network Europe. Finalment, sóc coordinador d'un gran projecte europeu (DISCOvERIE) per a l'estudi de l'associació del budell irritable, la depressió, la fibromiàlgia i la fatiga crònica.

Líneas de investigación

Neuro-Immuno-Gastroenterology

The irritable bowel syndrome (IBS), the group of microscopical enteritides, food allergy, gastrointestinal eosinophilopaties, and other functional disorders of the gastrointestinal tract represent more than 50% of digestive consultations. Clinical course is chronic and recurrent. However, sensitive and specific diagnostic biological markers are lacking and clinical management is suboptimal as well. Interestingly, a common finding in the intestine of these patients is the presence of barrier dysfunction, mucosal inflammation and immune activation. Moreover, this finding may be related to the onset and severity of some major clinical symptoms, particularly in IBS.

Therefore, our group pursues the detailed comprehension (genetic/gender, immunological, metabolic, cellular and molecular basis) of the mechanisms connecting environmental determinants (stress and infections) to the development of intestinal mucosal microscopical inflammation, with special focus in IBS.

Our approach includes experimental studies in animal models and humans as well, yet remains inherently translational in search for better targets helpful for the diagnosis, prevention and treatment of IBS and related disorders. In addition, preclinical and clinical assays are also being carried out.

IP: Fco Javier Santos Vicente

Proyectos

Development of new oral biologics for Inflammatory Bowel Disease (IBD)

IP: Fco Javier Santos Vicente
Colaboradores: Natalia Borruel Sainz, Ana Maria Gonzalez Castro
Entidad financiadora: Ministerio de Ciencia e Innovación-MICINN
Financiación: 218513
Referencia: CPP2022-009979
Duración: 01/12/2023 - 30/11/2026

Ministerio de Ciencia

Fisiologia i fisiopatologia digestiva

IP: Fco Javier Santos Vicente
Colaboradores: Maria Vicario Perez, Beatriz Lobo Alvarez, Fernando Azpiroz Vidaur, Merce Albert Bayo, Natalia Borruel Sainz, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Francesc Casellas Jordá, Carmen Alonso Cotoner, Carolina Malagelada Prats, Jorge Serra Pueyo, Ana Maria Gonzalez Castro, Ariadna Aguilar Cayuelas, Elba Exposito Fernandez, Laura Campderros Traver, Blanca Grases Pintó, Virginia Robles Alonso, Adoración Nieto Ruiz, Claudia Barber Caselles, Elena Céspedes Martínez, Danila Guagnozzi, Ronald Benjamin Llerena Castro, Francisca Yañez Araya, Consuelo Cammarota
Entidad financiadora: Agència Gestió Ajuts Universitaris i de Recerca
Financiación: 40000
Referencia: 2021 SGR 00766
Duración: 01/01/2022 - 30/06/2025

Ayudas Margarita Salas

IP: Fco Javier Santos Vicente
Colaboradores: Blanca Grases Pintó, Judit Álvarez González
Entidad financiadora: Ministerio de Universidades
Financiación: 0.01
Referencia: MIU/M_SALAS/2021/GRASES_UB
Duración: 01/04/2022 - 31/03/2022

-

IP: Fco Javier Santos Vicente
Colaboradores: -
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 60000
Referencia: PI17/01902_INT_SANTOS
Duración: 11/01/2019 - 30/06/2022

Noticias relacionadas

Una veintena de investigadores e investigadoras participan en charlas y talleres para acercar la ciencia a todo el mundo.

Entre los genes descritos, se encuentran algunos relacionados con funciones del sistema digestivo, lo cual refuerza la entidad biológica del síndrome del intestino irritable como una enfermedad digestiva.

El trabajo internacional, en que ha participado Vall d’Hebron, realizó un seguimiento durante doce meses a pacientes hospitalizados por COVID-19 y comparó sus síntomas gastrointestinales con otro grupo de pacientes ingresados por otras patologías.

Profesionales relacionados

Júlia Vivancos Pons

Júlia Vivancos Pons

Enfermedades Sistémicas
Leer más
Beatriz  Soria Navarro

Beatriz Soria Navarro

Investigador predoctoral
Shock, Disfunción Orgánica y Resucitación
Leer más
Claudia Cabau Talarn

Claudia Cabau Talarn

Investigador predoctoral
Cirugía General
Leer más
Sandra Vilaró Miranda

Sandra Vilaró Miranda

Auxiliar de investigación
Shock, Disfunción Orgánica y Resucitación
Leer más

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.