Skip to main content

Carmen Alonso Cotoner

Sóc metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i coordinadora de la Unitat de Sagnants, així com Investigadora Principal al grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut Recerca.

Institutions of which they are part

Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Vall Hebron Institut de Recerca
Doctor
Digestive System
General Hospital
Carmen Alonso  Cotoner

Carmen Alonso Cotoner

Carmen Alonso  Cotoner

Institutions of which they are part

Physiology and Pathophysiology of the Digestive Tract
Vall Hebron Institut de Recerca
Doctor
Digestive System
General Hospital

Sóc metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i coordinadora de la Unitat de Sagnants, així com Investigadora Principal al grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut Recerca.

Sóc especialista en Aparell Digestiu via MIR (Hospital Vall d'Hebron, 1999-2003) on vaig iniciar també la meva formació en recerca en l'àmbit de la Neuroinmunogastroenterologia, després d'obtenir una beca predoctoral de Formació en Recerca i posteriorment un Contracte de Formació Sanitària Especialitzada de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII).
 
Vaig completar la meva formació amb una estada de dos anys al laboratori del Dr. Hans-Christian Reinecker, al Massachussets General Hospital & Harvard Medical School de Boston gràcies a l'obtenció d'una beca per a la recerca (Jon I. Isenberg International Research Scholar Award, American Gastroenterological Foundation) el 2007. El 2009 vaig obtenir la diplomatura en Estadística en Ciències de la Salut (UAB) i el 2010, el grau de Doctor després de la presentació de la meva tesi doctoral "Disfunció i inflamació de la mucosa intestinal induïda per l'estrès psicosocial crònic i la seva rellevància translacional per a la síndrome de l'intestí irritable" (UAB).


Actualment, desenvolupo la meva activitat clínica-assistencial al Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Vall d'Hebron com a metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i com a coordinadora de la Unitat de Sagnants, unitat de referència per a pacients amb hemorràgia digestiva aguda greu. Per la meva activitat investigadora, també dedico la meva activitat clínica a l'atenció de pacients amb malalties funcionals en l'àmbit ambulatori. Pertanyo a la Comissió de Seguretat del Pacient i a la d'Ús de Sang i Hemoderivats i sóc membre del Comitè de Càncer esòfag-gàstric.

Des del punt de vista de recerca biomèdica, pertanyo a la línia de recerca de Neuroinmunogastroenterología, integrada en el Grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut Recerca. Aquest, té com a objectiu identificar els mecanismes fisiopatològics implicats en la síndrome d'intestí irritable (SII). El grup pertany al CIBERehd i està reconegut com a Grup de Recerca Consolidat de Catalunya. Sóc investigadora principal de dos projectes de recerca finançats pel Fons de Recerca Sanitària del ISCIII, l'objectiu del qual és identificar, en subjectes sans, les alteracions biomoleculars gènere-dependents de la resposta disfuncional de la barrera intestinal a l'estrès agut que poguessin predisposar al desenvolupament de malalties funcionals digestives i lidero un paquet de treball del projecte europeu DISCOvERIE, emmarcat dins del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea i coordinat pel nostre grup de recerca i pel grup de Psiquiatria, per a l'estudi del SII i les malalties mentals. El 2017 vaig obtenir el premi "Rising Star" de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva i un "Ajut per a la intensificació de l'activitat investigadora", finançat per la Societat Catalana de Digestologia.

La meva activitat docent inclou la formació de residents com a tutora acreditada des de 2013 i d'estudiants de postgrau com a professora i coordinadora del mòdul de Malalties Digestives i Hepàtiques del Màster en Recerca Biomèdica Translacional del VHIR des de l'any 2015.

Projects

Fisiologia i fisiopatologia digestiva

IP: Santos Vicente, Fco Javier
Collaborators: Vicario Perez, Maria, Lobo Alvarez, Beatriz, Azpiroz Vidaur, Fernando, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Borruel Sainz, Natalia, Molero Richard, Francesc Xavier, Casellas Jordá, Francesc, Alonso Cotoner, Carmen, Malagelada Prats, Carolina, Serra Pueyo, Jorge, Gonzalez Castro, Ana Maria, Aguilar Cayuelas, Ariadna, Exposito Fernandez, Elba, Campderros Traver, Laura, Grases Pintó, Blanca, Robles Alonso, Virginia, Nieto Ruiz, Adoración, Céspedes Martínez, Elena, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Guagnozzi , Danila, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Llerena Castro, Ronald Benjamin, Yañez Araya, Francisca, Cammarota , Consuelo
Funding agency: AGAUR no fer servir-correcte 4301-37
Funding: 40000
Reference: 2021 SGR 00766
Duration: 01/01/2022 - 31/12/2024

Development, dIagnostic and prevention of gender-related Somatic and mental COmorbitiEs in IRritable bowel syndrome In Europe (DISCOvERIE)

IP: Santos Vicente, Fco Javier
Collaborators: Lobo Alvarez, Beatriz, Muñoz Caller, Silvia, Alonso Cotoner, Carmen, Gonzalez Castro, Ana Maria, Exposito Fernandez, Elba, Pigrau Pastor, Marc, Serra Ruiz, Xavier, Nieto Ruiz, Adoración, Henao Paez, Alejandro , Cammarota , Consuelo, Alegre Martin, José, Castro Marrero, Jesus, Ribases Haro, Marta, Llonga Tejedor, Natalia
Funding agency: EUROPEAN COMMISSION
Funding: 1148684.84
Reference: DISCOVERIE_H2020-SC1-BHC2019
Duration: 01/01/2020 - 31/12/2024

Unitat de Recerca del Sistema Digestiu

IP: Azpiroz Vidaur, Fernando
Collaborators: Lobo Alvarez, Beatriz, Alonso Cotoner, Carmen, Guagnozzi , Danila
Funding agency: AGAUR no fer servir-correcte 4301-37
Funding: 42000
Reference: 2017SGR1529
Duration: 01/01/2017 - 30/09/2021

Identificación de perfiles bacterianos y epigenéticos género-dependientes en la fisiopatogenia del síndrome de intestino irritable.

IP: Alonso Cotoner, Carmen
Collaborators: Gonzalez Castro, Ana Maria, Nieto Ruiz, Adoración
Funding agency: Instituto de Salud Carlos III
Funding: 128865
Reference: PI15/00301
Duration: 01/01/2016 - 30/11/2020

Related news

Among the genes described, there are some related to digestive system functions, which reinforces the biological entity of irritable bowel syndrome as a digestive disease.

The international study, in which Vall d'Hebron participated, monitored patients who were hospitalized for COVID-19 for 12 months and compared their gastrointestinal symptoms with another group of patients diagnosed with other medical pathologies.

Els estudis avançaran en els camps de les malalties digestives, el VIH, la fatiga crònica, les patologies cardíaques, l’hepatitis, la diabetis i l’oftalmologia.

Related professionals

Gil Cortés, Xènia

Gil Cortés, Xènia

Administrative
Professional Development
Human Resources and Lega Area
Read more
Soler Blanco, Nuria

Soler Blanco, Nuria

Predoctoral researcher
Research on Aging, Frailty and Transitions in Barcelona
Read more
Antonio Luis Andreu Périz

Antonio Luis Andreu Périz

Predoctoral researcher
Neuromuscular and Mitochondrial Pathology
Read more
Semidey Raven, Maria Eugenia

Semidey Raven, Maria Eugenia

Research technician
Kidney Physiopathology
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.