Pasar al contenido principal

Carmen Alonso Cotoner

Sóc metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i coordinadora de la Unitat de Sagnants, així com Investigadora Principal al grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut Recerca.

Instituciones de las que forman parte

Fisiología y Fisiopatología Digestiva
Vall Hebron Institut de Recerca
Médico
Aparato Digestivo
Hospital General
Carmen Alonso  Cotoner

Carmen Alonso Cotoner

Carmen Alonso  Cotoner

Instituciones de las que forman parte

Fisiología y Fisiopatología Digestiva
Vall Hebron Institut de Recerca
Médico
Aparato Digestivo
Hospital General

Sóc metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i coordinadora de la Unitat de Sagnants, així com Investigadora Principal al grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut Recerca.

Sóc especialista en Aparell Digestiu via MIR (Hospital Vall d'Hebron, 1999-2003) on vaig iniciar també la meva formació en recerca en l'àmbit de la Neuroinmunogastroenterologia, després d'obtenir una beca predoctoral de Formació en Recerca i posteriorment un Contracte de Formació Sanitària Especialitzada de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII).
 
Vaig completar la meva formació amb una estada de dos anys al laboratori del Dr. Hans-Christian Reinecker, al Massachussets General Hospital & Harvard Medical School de Boston gràcies a l'obtenció d'una beca per a la recerca (Jon I. Isenberg International Research Scholar Award, American Gastroenterological Foundation) el 2007. El 2009 vaig obtenir la diplomatura en Estadística en Ciències de la Salut (UAB) i el 2010, el grau de Doctor després de la presentació de la meva tesi doctoral "Disfunció i inflamació de la mucosa intestinal induïda per l'estrès psicosocial crònic i la seva rellevància translacional per a la síndrome de l'intestí irritable" (UAB).


Actualment, desenvolupo la meva activitat clínica-assistencial al Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Vall d'Hebron com a metge adjunt responsable dels pacients amb hemorràgia digestiva i com a coordinadora de la Unitat de Sagnants, unitat de referència per a pacients amb hemorràgia digestiva aguda greu. Per la meva activitat investigadora, també dedico la meva activitat clínica a l'atenció de pacients amb malalties funcionals en l'àmbit ambulatori. Pertanyo a la Comissió de Seguretat del Pacient i a la d'Ús de Sang i Hemoderivats i sóc membre del Comitè de Càncer esòfag-gàstric.

Des del punt de vista de recerca biomèdica, pertanyo a la línia de recerca de Neuroinmunogastroenterología, integrada en el Grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut Recerca. Aquest, té com a objectiu identificar els mecanismes fisiopatològics implicats en la síndrome d'intestí irritable (SII). El grup pertany al CIBERehd i està reconegut com a Grup de Recerca Consolidat de Catalunya. Sóc investigadora principal de dos projectes de recerca finançats pel Fons de Recerca Sanitària del ISCIII, l'objectiu del qual és identificar, en subjectes sans, les alteracions biomoleculars gènere-dependents de la resposta disfuncional de la barrera intestinal a l'estrès agut que poguessin predisposar al desenvolupament de malalties funcionals digestives i lidero un paquet de treball del projecte europeu DISCOvERIE, emmarcat dins del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea i coordinat pel nostre grup de recerca i pel grup de Psiquiatria, per a l'estudi del SII i les malalties mentals. El 2017 vaig obtenir el premi "Rising Star" de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva i un "Ajut per a la intensificació de l'activitat investigadora", finançat per la Societat Catalana de Digestologia.

La meva activitat docent inclou la formació de residents com a tutora acreditada des de 2013 i d'estudiants de postgrau com a professora i coordinadora del mòdul de Malalties Digestives i Hepàtiques del Màster en Recerca Biomèdica Translacional del VHIR des de l'any 2015.

Proyectos

Fisiologia i fisiopatologia digestiva

IP: Santos Vicente, Fco Javier
Colaboradores: Vicario Perez, Maria, Lobo Alvarez, Beatriz, Azpiroz Vidaur, Fernando, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Borruel Sainz, Natalia, Molero Richard, Francesc Xavier, Casellas Jordá, Francesc, Alonso Cotoner, Carmen, Malagelada Prats, Carolina, Serra Pueyo, Jorge, Gonzalez Castro, Ana Maria, Aguilar Cayuelas, Ariadna, Exposito Fernandez, Elba, Campderros Traver, Laura, Grases Pintó, Blanca, Robles Alonso, Virginia, Nieto Ruiz, Adoración, Céspedes Martínez, Elena, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Guagnozzi , Danila, Fisiologia i fisiopatologia digestiva, Llerena Castro, Ronald Benjamin, Yañez Araya, Francisca, Cammarota , Consuelo
Entidad financiadora: AGAUR no fer servir-correcte 4301-37
Financiación: 40000
Referencia: 2021 SGR 00766
Duración: 01/01/2022 - 31/12/2024

Development, dIagnostic and prevention of gender-related Somatic and mental COmorbitiEs in IRritable bowel syndrome In Europe (DISCOvERIE)

IP: Santos Vicente, Fco Javier
Colaboradores: Lobo Alvarez, Beatriz, Muñoz Caller, Silvia, Alonso Cotoner, Carmen, Gonzalez Castro, Ana Maria, Exposito Fernandez, Elba, Pigrau Pastor, Marc, Serra Ruiz, Xavier, Nieto Ruiz, Adoración, Henao Paez, Alejandro , Cammarota , Consuelo, Alegre Martin, José, Castro Marrero, Jesus, Ribases Haro, Marta, Llonga Tejedor, Natalia
Entidad financiadora: EUROPEAN COMMISSION
Financiación: 1148684.84
Referencia: DISCOVERIE_H2020-SC1-BHC2019
Duración: 01/01/2020 - 31/12/2024

Unitat de Recerca del Sistema Digestiu

IP: Azpiroz Vidaur, Fernando
Colaboradores: Lobo Alvarez, Beatriz, Alonso Cotoner, Carmen, Guagnozzi , Danila
Entidad financiadora: AGAUR no fer servir-correcte 4301-37
Financiación: 42000
Referencia: 2017SGR1529
Duración: 01/01/2017 - 30/09/2021

Identificación de perfiles bacterianos y epigenéticos género-dependientes en la fisiopatogenia del síndrome de intestino irritable.

IP: Alonso Cotoner, Carmen
Colaboradores: Gonzalez Castro, Ana Maria, Nieto Ruiz, Adoración
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 128865
Referencia: PI15/00301
Duración: 01/01/2016 - 30/11/2020

Noticias relacionadas

Una veintena de investigadores e investigadoras participan en charlas y talleres para acercar la ciencia a todo el mundo.

Entre los genes descritos, se encuentran algunos relacionados con funciones del sistema digestivo, lo cual refuerza la entidad biológica del síndrome del intestino irritable como una enfermedad digestiva.

El trabajo internacional, en que ha participado Vall d’Hebron, realizó un seguimiento durante doce meses a pacientes hospitalizados por COVID-19 y comparó sus síntomas gastrointestinales con otro grupo de pacientes ingresados por otras patologías.

Profesionales relacionados

Nuria Gonzalez Llorens

Nuria Gonzalez Llorens

Crecimiento y Desarrollo
Leer más
Raul Juntas Morales

Raul Juntas Morales

Jefe de grupo
Sistema Nervioso Periférico
Leer más
Romero Farina, Jorge Guillermo

Romero Farina, Jorge Guillermo

Investigador postdoctoral
Enfermedades Cardiovasculares
Leer más
Raquel  Barquin Del Pino

Raquel Barquin Del Pino

Bioquímica Clínica, Vehiculización de Fármacos y Terapia
Leer más

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.