Skip to main content
20/05/2024

El VHIR supera els 700 assaigs clínics actius per aconseguir noves teràpies per als pacients

Pacient d'un assaig clínic a la consulta

Pacient que participa en un assaig clínic a la consulta.

Infermera d'assaigs clínics amb pacient

Infermera d'assaigs clínics amb un pacient.

Infermera d'assaigs clínics

Infermera d'assaigs clínics.

20/05/2024

En el Dia Mundial de l’Assaig Clínic, destaquem alguns dels estudis on hem participat que han confirmat l’eficàcia de nous fàrmacs i n’han permès l’aprovació per les agències reguladores.

Els assaigs clínics són essencials per aconseguir avenços mèdics, ja que permeten avaluar l’eficàcia i seguretat de nous tractaments o tècniques diagnòstiques per a les malalties humanes. El Campus Vall d’Hebron, del qual forma part el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), s’està posicionant com a referent mundial en aquest camp, amb xifres que assoleixen rècords any rere any.

Durant el 2023, es van registrar 193 nous assaigs clínics al VHIR i un total de 721 assaigs actius, superant per primera vegada la xifra rècord de 700 assaigs en curs. Aquesta diversitat d'assaigs, que abasten tot el ventall de fases clíniques, des de la fase inicial fins a la fase de post-comercialització, demostra la multidisciplinarietat i l'ampli abast de la recerca al VHIR. En concret, es van dur a terme 41 estudis en fase I, 244 en fase II, 370 en fase III i 70 en fase IV.

Amb un enfocament sempre centrat en les necessitats dels pacients, entre els assaigs clínics del VHIR destaca l'abordatge en l’àmbit de les malalties minoritàries: en concret, un total de 208 assaigs van ser dedicats aquest tipus de patologies poc freqüents. Aquesta dedicació subratlla l’interès en trobar nous tractaments innovadors i específics per a poblacions que sovint han estat poc investigades. També en destaca l’àmbit pediàtric, amb 182 assaigs en marxa dedicats a la població infantil, xifra que representa un 25% dels assaigs clínics en curs.

En total, 834 pacients han estat inclosos en els assaigs durant 2023. La participació de pacients i persones sanes voluntàries és essencial per fer avançar la recerca clínica i, al mateix temps, posar a l'abast dels pacients diagnòstics i teràpies innovadores que poden canviar la qualitat de vida de les persones.

Nous fàrmacs i canvis en les estratègies terapèutiques

En l’últim any, hem donat a conèixer els resultats de diversos assaigs clínics on hem participat que han permès comprovar l’eficàcia de noves teràpies. Per exemple, en el camp de les malalties neurodegeneratives, hem confirmat que una nova estrategia terapèutica, basada en l’administració subcutània de la levodopa, millora el control dels símptomes motors en la malaltia de Parkinson.

Des de 2010, el VHIR ha participat en assaigs de Fase III de més del 20% dels nous fàrmacs que han arribat al mercat. I recentment hem tingut bons exemples amb l’aprovació per les agències reguladores dels EUA de fàrmacs per malalties que fins ara no tenien cap tractament farmacològic específic, com ara el fetge gras avançat i la depressió postpart. A més, un assaig clínic internacional de fase III liderat per Vall d’Hebron va demostrar l’eficàcia de l’atogepant, un fàrmac oral per prevenir la migranya crónica que ara es comercialitzarà a l’Estat espanyol.

Finalment, cal destacar que els assaigs clínics no només són útils per donar lloc a noves teràpies sinó també permeten millorar els protocols existents. És el cas d’un assaig que ha demostrat l’eficàcia d’una pauta de tractament més curta per a la malaltia de Chagas. En l’àmbit del càncer pediàtric, l’assaig BEACON ha confirmat que combinar diferents fàrmacs quimioteràpics millora la supervivència dels pacients.

En total, 834 pacients han estat inclosos en els assaigs durant 2023.

Related news

Using computed tomography (CT), with or without contrast, it is possible to perform an accurate and safe detection of the disease without the need for biopsies and avoiding the limitations of other non-invasive diagnostic tools.

This project will make societies aware of their rights related to sexual and reproductive health and empower young people to make informed and appropriate choices.

These results reinforce the need for more individualized attention to address educational needs from an early stage.

Related professionals

Nara Ikumi Montserrat

Nara Ikumi Montserrat

Postdoctoral researcher
Headache and Neurological Pain
Read more
Gliga , Otilia

Gliga , Otilia

Predoctoral researcher
Headache and Neurological Pain
Read more
Edoardo Caronna

Edoardo Caronna

Postdoctoral researcher
Headache and Neurological Pain
Read more
Laura Gómez Dabó

Laura Gómez Dabó

Predoctoral researcher
Headache and Neurological Pain
Read more

Subscribe to our newsletters and be part of the Campus life

We are a world-leading healthcare complex where healthcare, research, teaching and innovation go hand in hand.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.