Pasar al contenido principal

Fernando Azpiroz Vidaur

Sóc professor de Medicina i cap del Departament de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Em vaig graduar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Valladolid l'any 1977 i després d'haver realitzat un programa de residència en cirurgia general a l'Hospital Universitari de San Carlos de Madrid, vaig seguir una beca de tres anys a la Unitat d'Investigació Gastrointestinal de la Clínica Mayo, on va rebre el Premi Edward C. Kendall per la Recerca Meritòria. La meva pràctica clínica es desenvolupa en una gran unitat de referència i se centra específicament en els trastorns intestinals funcionals. El programa investiga l'origen dels símptomes gastrointestinals i implica aspectes fisiològics i fisiopatològics sobre els mecanismes de control de la motilitat intestinal, la sensibilitat visceral i, més recentment, el gas intestinal i la inflor abdominal. He estat distingit amb el premi de Màster en Gastroenterologia per la Investigació Clínica en Malalties Digestives, Quart Premi d'Investigació del Grup Internacional per l'Estudi de Motilitat Gastrointestinal, Premi al Científic de Recerca del Grup de Recerca Funcional Brain Gut i ​​el Premi Superior Investigador-Ciència Clínica de la Fundació Internacional pel Desordre Gastrointestinal Funcional. Actualment, presideixo la Secció Microbiota i Salut, Societat Europea de Neurogastroenterologia i Motilitat i sóc membre del Consell d'Administració de la Fundació Roma per a l'Estudi del Trastorn Gastrointestinal

Instituciones de las que forman parte

Jefe de grupo
Fisiología y Fisiopatología Digestiva
Vall Hebron Institut de Recerca
Jefe de Servicio
Aparato Digestivo
Hospital General
Fernando Azpiroz Vidaur
Després de l'especialització (oposició MIR, Hospital Clínic San Carlos, Madrid 1978-82), la meva trajectòria científica va començar als Estats Units (Clínica Mayo, 1982-85) amb la distinció del Premi Edward C. Kendall del 1986 per la Investigació Meritòria i l'extraordinària premi del doctorat. Posteriorment vaig desenvolupar una carrera acadèmica a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i a la Universitat Autònoma de Barcelona; Actualment, sóc el cap de Malalties Digestives, professor de medicina, director del Programa d'Investigació Gastrointestinal de Vall d'Hebron, Institut de Recerca (VHIR) i cap del Grup de Neurogastroenterologia, CIBERehd. Lidero un equip consolidat d'investigadors amb alta productivitat, finançament continuat i reconeixement internacional. La meva activitat investigadora s'ha centrat en l'estudi dels mecanismes que indueixen a la percepció de les sensacions digestives en la recerca de la base orgànica dels trastorns intestinals funcionals. El programa ha estat pioner en Neurogastroenterologia, desenvolupa noves àrees i produeix contribucions seminals. El programa de recerca es va desenvolupar mitjançant una seqüència lògica de passos: A. El paper de la motilitat intestinal en els símptomes funcionals; En aquesta fase, el concepte de motilitat tònica (sostinguda), p. to gàstric, i el baròstat. B. Estudiant la resposta motora als estímuls digestius, es va observar que els estímuls digestius poden induir la percepció conscient, i aquesta observació va portar a la investigació sistemàtica i completa de la sensibilitat intestinal; Es va identificar la hipersensibilitat com a causa de la funcionalitat.

Líneas de investigación

Hypersensitivity and dysmotility of the gastrointestinal tract

Research has been focused on the origin and mechanisms of the disorders of digestive function. Major advancements have been achieved in relation to the diagnostic  methods to detect neuro-myopathic disorders of the digestive tract. Specifically, an overload test has been developed that increases the sensitivity of intestinal manometry to the detect small bowel motor dysfunction. Non-invasive evaluation of intestinal motility has been approached using an original program of endoluminal image analysis using computer learning techniques and automatic learning methods to videos obtained by means of capsule endoscopy. Furthermore, the possible mechanisms involved in symptoms without apparent cause have been investigated; specifically, the mechanism of abdominal distention has been identified by means of morpho-volumetric analysis of the abdominal; The effects of food and diet on gut function amnd perception in health and disease have been addressed.

IP: Fernando Azpiroz Vidaur

Proyectos

NEUROGASTRO - Neurofisiología y neurofisiopatología digestiva

IP: Fernando Azpiroz Vidaur
Colaboradores: -
Entidad financiadora: Ministerio de Ciencia e Innovación-MICINN
Financiación: 108900
Referencia: PID2021-122295OB-I00
Duración: -

Ministerio de Ciencia

Evaluación de la motilidad del intestino delgado mediante manometría intestinal de alta resolución

IP: Fernando Azpiroz Vidaur
Colaboradores: Luis Gerardo Alcala Gonzalez
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 53732
Referencia: CM20/00182
Duración: 20/04/2021 - 19/04/2023

Adaptación de la microbiota intestinal a la administración de un prebiótico y análisis del gas intestinal.

IP: Fernando Azpiroz Vidaur
Colaboradores: -
Entidad financiadora:
Financiación:
Referencia: PR(AG)420/2018
Duración: -

Investigación en la modulación de la microbiota y su efecto sobre biomarcadores asociados a bienestar y salud (MICROMARKER). B. Efecto de un prebiotico en pacientes con quimioteràpia por càncer colorectal.

IP: Fernando Azpiroz Vidaur
Colaboradores: -
Entidad financiadora:
Financiación:
Referencia: PR(AG)240/2018
Duración: -

Noticias relacionadas

El trabajo internacional, en que ha participado Vall d’Hebron, realizó un seguimiento durante doce meses a pacientes hospitalizados por COVID-19 y comparó sus síntomas gastrointestinales con otro grupo de pacientes ingresados por otras patologías.

Los estudios avanzarán en los campos de las enfermedades digestivas, el VIH, la fatiga crónica, las patologías cardíacas, la hepatitis, la diabetes y la oftalmología.

Once investigadores e investigadoras de Vall d’Hebron harán charlas y talleres con el objetivo de acercar la ciencia a todo el mundo.

Profesionales relacionados

Daniel López Torres

Daniel López Torres

Leer más
Dario Fabian Gándara Sabatini

Dario Fabian Gándara Sabatini

Administración y gerencia
Leer más
Leire Sanchez Corujo

Leire Sanchez Corujo

Investigador predoctoral
Cirugía General
Leer más
Amador Garcia  Ruiz de Gordejuela

Amador Garcia Ruiz de Gordejuela

Investigador postdoctoral
Cirugía General
Leer más

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.