Pasar al contenido principal

Miguel Angel Zapata Victori

Miguel A. Zapata és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2001. Es va especialitzar en oftalmologia el 2006. El 2007 va obtenir el títol de Doctor qualificat amb Cum Laude.

Instituciones de las que forman parte

Investigador/a principal
Oftalmología
Vall Hebron Institut de Recerca
Oftalmología
Hospital General

Miguel Angel Zapata Victori

Instituciones de las que forman parte

Investigador/a principal
Oftalmología
Vall Hebron Institut de Recerca
Oftalmología
Hospital General

Miguel A. Zapata és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2001. Es va especialitzar en oftalmologia el 2006. El 2007 va obtenir el títol de Doctor qualificat amb Cum Laude.

Ha realitzat importants aportacions científiques al llarg de la seva trajectòria, publicant 44 articles en revistes especialitzades, entre tots ells destaca, per la seva novetat i importància "Retinal microvascular anomalies in patients after COVID-19 depending on disease severity" publicat al British Journal ophthalmology, el 2020. En l'àmbit de la investigació bàsica i translacional, destaca el seu paper dins del grup del laboratori d'oftalmologia, generant idees per a una millor comprensió de la patologia i la generació de nous tractaments. Alguns exemples són "La teràpia cel·lular amb cèl·lules RPE derivades d'hiPSC i RPC prevé la pèrdua de funció visual en un model de rata de degeneració de la retina", publicat a Molecular Therapy: Methods & Clinical Development, o l'article "Transcriptomics analysis of Ccl2 / Cx3cr1 / Crb1rd8 deficient mice". Ofereix noves perspectives sobre la fisiopatologia de la degeneració progressiva de la retina" publicada pel grup de recerca d'oftalmologia a Experimental Eye Research 2021. Autor de 2 llibres i 21 capítols, ha col·laborat en múltiples guies de pràctica clínica, inclosa la "Guia de pràctica clínica per a distròfies hereditàries de la retina". Promogut pel Ministeri de Sanitat i la xarxa espanyola d'agències d'avaluació. Ha col·laborat en la realització de 5 guies de la Societat Espanyola de Retina i Vitri, amb especial interès per les noves tecnologies, en aquest sentit destaca la monografia sobre "La Intel·ligència Artificial a la Retina" el 2020.
Ha participat en 21 projectes de recerca, principalment en la generació d'idees per a nous models de laboratori, investigacions per a un millor coneixement de les malalties de la retina i noves teràpies que es poden portar a la clínica. Ha estat membre de les xarxes de recerca RETICS RD12/0034, RD16/0008 i AGAUR. Entre els projectes competitius destaquen "Teràpia cel·lular amb cèl·lules epitelials pigmentades de la retina i fotoreceptors diferenciats a partir de cèl·lules mare pluripotents en un model de rata de retinitis pigmentosa" finançat per la fundació TV3 amb un import de 240.000 €, "Assaig clínic de fase II sobre cèl·lules mare mesenquimals intravítrees". (PEI15-007) per a la neuropatia òptica isquèmica" finançat per l'ISCIII amb 245.950€. Participació al projecte EUROCONDOR - EU FP7 Project, un projecte internacional finançat amb 7 milions d'euros. Va ser una investigació translacional de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, en què va participar des de la fase bàsica i va ser l'investigador principal de la fase I. També existeix en el seu currículum la conceptualització i desenvolupament de noves molècules per al tractament de malalties de la retina, com a "Factor derivat de l'epiteli pigmentari al tractament de la degeneració macular relacionada amb l'edat", en col·laboració amb l'empresa BCN Peptides, o nanopartícules d'òxid de ceri per al tractament de lesions degeneratives de la retina en col·laboració amb el servei de nanopartícules dirigit pel Doctor Puntés, del qual s'emet una patent europea de referència 21382320.6-1109, aquesta molècula ha completat el preclínic fase i es preveu l'inici de la fase clínica l'any vinent. En l'àmbit empresarial, ha col·laborat en projectes de recerca, clínics i bàsics amb les principals empreses farmacèutiques del sector oftàlmic, un exemple d'això és l'assaig clínic RTH 258-C002, EUDRACT 2014-004886-26 a col·laboració amb Novartis. Pel que fa a l'activitat docent, està vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​professor associat des de l'any 2006. Ha dirigit i codirigit 6 tesis doctorals. És editor dels Archives of Ophthalmology des del 2010, revisor de diverses revistes oftàlmiques i ha participat com a avaluador en projectes de recerca per al govern de Hong Kong des del 2016.
La seva activitat professional es desenvolupa a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ​​servei d'oftalmologia, gran part de la tasca assistencial i de recerca es basa en la degeneració macular, la retinopatia diabètica i les distròfies de retina hereditàries.

Proyectos

(DIGITAL RETINA) - Análisis masivo de datos de bioimagen para el desarrollo de terapias celulares para enfermedades degenerativas de la retina

IP: Miguel Angel Zapata Victori
Colaboradores: -
Entidad financiadora: Ministerio de Ciencia e Innovación-MICINN
Financiación: 188760
Referencia: PID2021-122807OB-C32
Duración: 01/09/2022 - 01/09/2025

Ministerio de Ciencia

Oftalmologia

IP: José García Arumí
Colaboradores: Javier José Puig Galy, Anna Duarri Piqué, Ana Boixadera Espax, Jaume Rigo Quera, Helena Isla Magrané, Claudia Garcia-Arumí Fusté, Miguel Angel Zapata Victori, Sara Martin Nalda, Laura Natalia Distefano, Randa Falah
Entidad financiadora: Agència Gestió Ajuts Universitaris i de Recerca
Financiación: 0.01
Referencia: 2021 SGR 00994
Duración: 01/01/2022 - 30/06/2025

RETVISION: Del diagnóstico genético molecular a las terapias avanzadas para tratar las enfermedades degenerativas de la retina.

IP: José García Arumí
Colaboradores: María Antolín Mate, Anna Duarri Piqué, Helena Isla Magrané, Claudia Garcia-Arumí Fusté, Miguel Angel Zapata Victori, Laura Natalia Distefano, Randa Falah
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 123420
Referencia: PI22/01747
Duración: 01/01/2023 - 31/12/2025

Enfermedades Inflamatorias

IP: José García Arumí
Colaboradores: Anna Duarri Piqué, Ana Boixadera Espax, Jaume Rigo Quera, Miguel Angel Zapata Victori, Laura Natalia Distefano
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 148776.1
Referencia: RD21/0002/0052
Duración: 01/01/2022 - 31/12/2024

Noticias relacionadas

El 24 de enero se ha celebrado una jornada centrada en explicar qué son y qué ventajas tienen estos modelos tridimensionales y en que se ha hecho un repaso de algunas aplicaciones en investigación.

Los estudios avanzarán en los campos de las enfermedades digestivas, el VIH, la fatiga crónica, las patologías cardíacas, la hepatitis, la diabetes y la oftalmología.

El Doctor José García Arumi y la doctora Anna Duarri del grupo de investigación en Oftalmología del Vall Hebron Recerca, lideran el proyecto. 

Profesionales relacionados

Albert Blanco Grau

Albert Blanco Grau

Investigador predoctoral
Bioquímica Clínica, Vehiculización de Fármacos y Terapia
Leer más
Edo Salvador, Angel

Edo Salvador, Angel

Técnico de investigación
Terapia Génica en el Sistema Nervioso
Leer más
Antonio Álvarez Fernandez

Antonio Álvarez Fernandez

Neumología
Leer más
Ribas Badia, Maria Esperanza

Ribas Badia, Maria Esperanza

Medicina Transfusional
Leer más

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.