Pasar al contenido principal

María José Buzón Gómez

Soy investigadora con una amplia formación en virología e inmunología y un gran interés en la investigación traslacional. Me dedico al estudio de nuevas terapias dirigidas a la cura del VIH, con especial énfasis en la caracterización, tanto en sangre como en diferentes tejidos, de nuevos reservorios celulares del VIH y el desarrollo de estrategias que potencien el sistema inmunológico. Recientemente parte de mis investigaciones se ha dirigido al estudio del SARS-CoV-2.

Instituciones de las que forman parte

Jefe de grupo
Enfermedades Infecciosas
Vall Hebron Institut de Recerca

María José Buzón Gómez

Instituciones de las que forman parte

Jefe de grupo
Enfermedades Infecciosas
Vall Hebron Institut de Recerca

Soy investigadora con una amplia formación en virología e inmunología y un gran interés en la investigación traslacional. Me dedico al estudio de nuevas terapias dirigidas a la cura del VIH, con especial énfasis en la caracterización, tanto en sangre como en diferentes tejidos, de nuevos reservorios celulares del VIH y el desarrollo de estrategias que potencien el sistema inmunológico. Recientemente parte de mis investigaciones se ha dirigido al estudio del SARS-CoV-2.

-

Líneas de investigación

Infecció per VIH i infeccions de transmissió sexual

En aquesta Unitat de Recerca treballen diferents grups d´investigació dedicats a l´estudi de diferent malalties,  com la infecció per VIH i altres infeccions molt prevalents al nostre país (sífilis, gonocòcia, limfogranuloma veneri o infeccions produïdes pel virus del papil·loma humà)


INVESTIGADORS: Vicenç Falcó, Adrià Curran, Jordi Navarro, Joaquín Burgos, Maria José Buzon, Meritxell Ventura, Paula Suanzes, Arnau Monforte


GRUPS DE RECERCA


2.a. Estudis del reservoris virals del VIH y estratègies per eliminar-los. IP: Maria J. Buzon


Descripció: El grup es centra en la caracterització del reservori del VIH i en el disseny de noves estratègies terapèutiques dirigides a eliminar aquest reservori.  Més concretament, les línies de recerca són 1) La caracterització de cèl·lules, en sang i teixits, de reservoris del VIH, i el desenvolupament de models de latència en diferent teixits -2) L'avaluació de nous compostos per purgar el VIH en diferents compartiments anatòmics, -3) La identificació de noves estratègies immunomoduladores dirigides a les cèl·lules NK per eliminar el VIH, i -4) El desenvolupament de noves nano-eines per atacar el VIH en reservoris de teixits


Projectes en actiu

1. Harnessing tissue resident memory NK cells for the control of viral infections. Agencia Estatal de Investigación PID2021. (Institut de Recerca Vall d´Hebron). 01/09/2022-31/08/2025. 365.000 €. Investigadora principal Maria J. Buzon.

2.  Identification of HVI-latency markers in human tissues.  Gilead Sciences, Inc. (Institut de Recerca Vall d´Hebron). 22/02/2023-21/02/2025. 50.000 €. Investigadora principal Maria J. Buzon.

3.  Validación del Anticuerpo Biespecífico Ab-Bi16/32 dirigido a los reservorios virales del VIH (Bi-Cure). Agencia Estatal de Investigación. Prueba de Concepto PDC2022. (Institut de Recerca Vall d´Hebron).  01/12/2022-30/11/2024. 149.500 €. Investigadora principal Maria J. Buzon.

4. Enhancing Tissue-Specific Immune Microenvironments for the Cure of HIV. Obra Social Fundación la Caixa. (Institut de Recerca Vall d´Hebron). 01/11/2020-31/10/2023. 698.000 €. IP and Coordinador Maria J. Buzon.

5.  Redirecció de la immunitat innata al pulmó per controlar la COVID-19 (REDINCOV).  (Institut de Recerca Vall d´Hebron). 01/09/2021-31/08/2023. 300.000 €. Investigadora principal Maria J. Buzon.

Link a totes les publications: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/1TwfYvrCsLtkW/bibliography/public/

Equip: Nerea Sanchez (estudiant predoctoral); David Perea (estudiant predoctoral); Ana Gallego (estudiant predoctoral); Alba Gonzalez (estudiant predoctoral); Yasmine Baktash (investigadora postdoctoral); Joan Rey (tècnic de laboratori); Judith Grau (Lab Manager).


Tesis

1.  Antonio Astorga-Gamaza: Papel de las células Natural Killer en la eliminación de los reservorios celulares del VIH y uso de la nanotecnología para potenciar su función. Data defensa: 5/11/2021

2.  Judith Grau-Expósito: Posada a punt i aplicació d´una técnica per a la caracterització del reservori del VIH i avaluació d´un nou compost natural com a agent reversor de la latencia. Data defensa 26/11/2020.


Noticies. https://vhir.vallhebron.com/es/search?search_api_fulltext=Maria+Jose+Buzon&type=All2.b.   Immunitat de la Mucosa contra les Infeccions (MIM). IP: Meritxell Genescà


Descripció: L'objectiu principal de les nostra recerca és definir la naturalesa de les respostes immunitàries que protegeixen contra els patògens que afecten les mucoses i els teixits per tal de desenvolupar noves teràpies contra aquestes infeccions.?Les principals línies d'investigació són: 1) Paper de les cèl·lules T de memòria residents davant les malalties infeccioses; 2) ITS i coinfeccions; 3) Adjuvants i biomarcadors de la immunitat de la mucosa; 4) Models d'explant de teixit per estudiar les interaccions hoste-patogen i la immunitat.


Projectes en actiu

1. Human Mucosal Immunology platforms for Next-Generation Vaccine Development. MICINN, Consolidación Investigadora 22, CNS2022-135549. (Institut de Recerca Vall d’Hebron). 01/07/2023-31/12/2025. 200.000 €. Investigadora principal Meritxell Genescà.

2. Integrated Services for Infectious Disease Outbreak Research. European Union. 09/2022 - 08/2025. Budget based on services. Investigadora principal de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron Meritxell Genescà.

3.  Induction of CD8+ Resident Memory T cell phenotypes to eliminate viral reservoirs. Gilead. Duration: 09/2022 - 09/2024. Budget: 50.000 €. Investigadora principal Meritxell Genescà.

4.  Enhancing CD8+ Resident Memory T cell function to control and eliminate viral reservoirs (PI20/00160). Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). 01/2020 - 12/2024. 171.820 €. Investigadora principal Meritxell Genescà.

5. Charting SARS-CoV-2 entry factors in human tissues. Fundació la Marató TV3. Duration: 01/2020 - 12/2023. 400.000€. Investigadora principal i coordinadora Meritxell Genescà.


Link a totes les publicacions:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/meritxell.genesca%20ferrer.1/bibliography/public/


Equip

Cristina Mancebo (estudiant predoctoral); Daan Pieren (investigador postdoctoral); Aleix Benítez (tècnic de laboratori).


Tesis:

1.  Jon Cantero Pérez: Papel de las células inmunes residentes en la mucosa cervicovaginal ante las infecciones de transmisión sexual. Data defensa: 15/11/2019

Noticies.https://vhir.vallhebron.com/es/search?search_api_fulltext=meritxell+Genesc%C3%A0&type=All


2.c. Estudi de patologia associada al virus del  papil·loma humà (VPH) en persones VIH: IP: Adrià Curran, Joaquin Burgos


Descripció: El càncer anal associat a la infecció per VPH s’ha convertit en una de les neoplàsies mes freqüents en personers que viuen amb el VIH. La nostre unitat es va crear en el 2009, com a unitat pionera a tot l’estat, amb l’objectiu de detectar i tractar les lesions precursores de càncer anal en persones d’alt risc. Actualment estan seguiment mes de 1000 persones provinents de diferents centres hospitalaris.


En aquet temps la nostra unitat ha ajudat a augmentar el coneixement en aquest camp a partir del desenvolupament de diferents línies de recerca:

- Avaluació e identificació de noves eines diagnostiques en el cribratge de la displàsia anal.

- Avaluació de diferents estratègies terapèutiques en el tractament de la displàsia anal.

- Avaluació de nous programes de cribatge de patologia associada al VPH.


2.d. Estudi de les infeccions agudes del VIH: IP: Jordi Navarro, Vicenç Falcó.


Descripció: L’objectiu principal es caracteritzar des del punt de vista clínic, immunològic i virològic als pacients que presenten una infecció aguda per VIH.


Projectes: Impact of early treatment during acute HIV infection on the metabolism of reservoir and immune effector cells: Identification of new targets to reduce persistent HIV (PI20/00823)


Equip: Paula Suanzes, Patricia Alvarez, Vicente Descalzo, Jorge García, Maider Arando


2.e. Infeccions de transmissió sexual. IP: Maider Arando, Jorge Nestor García, Patricia Alvárez, Vicente Descalzo


Descripció: Les infeccions de transmissió sexual (ITS) suposen un repte actual de salut pública, i la recerca en aquest camp es vital per desenvolupar mesures innovadores per la seva prevenció i tractament. A la unitat ITS Drassanes-Vall d’Hebron col·laborem a diversos assajos clínics nacionals e internacionals (desenvolupament de vacuna preventiva per VIH i altres ITS, seguiment de cohorts d’individus amb alta exposició, noves opcions de tractament farmacològic...) i també impulsem projectes de recerca propis.


IP: Vicenç Falcó Ferrer, María José Buzón Gómez, Joaquin Burgos Cibrian, Adria Curran Fàbregas, Meritxell Genesca Ferrer

Proyectos

Early Innate Immunity against HIV at the mucosal surfaces

IP: Meritxell Genesca Ferrer
Colaboradores: María José Buzón Gómez, Joaquin Burgos Cibrian, Aleix Benítez Martínez
Entidad financiadora: GILEAD SCIENCES SLU
Financiación: 49999.62
Referencia: GLD23/00012
Duración: 01/03/2024 - 28/02/2026

ESTUDIO DE NK RESIDENTES DE MEMORIA EN TEJIDO PARA EL CONTROL DE INFECCIONES VIRALES

IP: María José Buzón Gómez
Colaboradores: Laia Perez Lasarte, Alba González Robles
Entidad financiadora: Ministerio de Ciencia e Innovación-MICINN
Financiación: 109070
Referencia: PRE2022-103518
Duración: 01/11/2023 - 31/10/2027

Ministerio de Ciencia

Nuevos retos de la infección en pacientes inmunodeprimidos con y sin infección por VIH

IP: María José Buzón Gómez
Colaboradores: Miriam Izquierdo Sans, Laia Perez Lasarte
Entidad financiadora: Instituto de Salud Carlos III
Financiación: 65000
Referencia: CM23/00197
Duración: 01/01/2024 - 31/12/2025

Validación del Anticuerpo Biespecífico Ab-Bi16/32 dirigido a los reservorios virales del VIH (Bi-Cure)

IP: María José Buzón Gómez
Colaboradores: Oriol Ruiz Isant, Laia Perez Lasarte
Entidad financiadora: Ministerio de Universidades
Financiación: 105936.74
Referencia: FPU22/02404
Duración: 15/01/2024 - 14/01/2028

Noticias relacionadas

Este proyecto dará a conocer a las sociedades sus derechos relacionados con la salud sexual y reproductiva, y empoderará a los jóvenes para que tomen decisiones informadas y adecuadas.

En el Día Mundial del Ensayo Clínico, destacamos algunos de los estudios donde hemos participado que han confirmado la eficacia de nuevos fármacos y han permitido su aprobación por las agencias reguladoras.

La nueva pauta tiene la misma eficacia que la estándar, pero solo una cuarta parte de la duración, lo que reduce el porcentaje de abandonos y efectos secundarios.

Profesionales relacionados

Alba Silvestre Millas

Alba Silvestre Millas

Tècnic/a Grau Superior
Unidad de Calidad, Procesos y Gestión Documental
Dirección de Transformación Digital
Leer más
Victor Franco Puntes

Victor Franco Puntes

Jefe de grupo
Nanopartículas Farmacocinéticas
Leer más
Maria Florencia Campolongo

Maria Florencia Campolongo

Técnico/a Grado Medio
Unidad de Atracción y Captación de Talento
Dirección de Recursos Humanos
Leer más
Núria Montes Valles

Núria Montes Valles

Leer más

Suscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus es un parque de referencia mundial donde la asistencia, la investigación, la docencia y la innovación se dan la mano.