Vés al contingut
Nou edifici de recerca del VHIR
render-nou-edifici-recerca-vhir-04
render-nou-edifici-recerca-vhir02
render-nou-edifici-recerca-vhir-03

Nou edifici de recerca del Vall d’Hebron

El futur de la medicina personalitzada està més a prop amb el nou edifici de recerca de Vall d’Hebron, que connectarà recerca i societat per a millorar la vida de les persones.

A mitjans de gener de 2020, la Generalitat va fer pública la concessió d’un préstec de 17,3 milions d’euros al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per la construcció del nou edifici de recerca del Vall d’Hebron. Aquesta quantitat de diners, juntament amb els fons propis del VHIR, els fons FEDER i les aportacions d’altres donants privats, farà possible assolir els 31,5 M€ que costa la construcció del nou edifici i els 3,3 M€ addicionals per a dotar-lo de l’equipament i la tecnologia més punters. A més a més, durant els propers 4 anys, 2M€ de la transferència corrent de la Generalitat es destinaran a l’edifici segons ha acordat el patronat del VHIR.

Com serà el nou edifici?

BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach han dissenyat un edifici singular que esdevindrà una referència arquitectònica a Barcelona, amb identitat pròpia i representativa dels valors de la innovació i l’excel·lència.

És un edifici que busca fondre’s amb l’entorn a través d’una arquitectura mediterrània i sostenible. Es tracta d’una proposta d’una sola façana, situada entre l’actual edifici de la Universitat Autònoma de Barcelona al Campus Vall d’Hebron i el de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, als terrenys de l’antiga bugaderia de l’hospital. La coberta de l’edifici l’ocuparà un jardí, convertint-se així en una extensió del parc que hi haurà voltant, que funcionarà com a lloc de descans i coberta vegetal per a reduir el consum energètic.

Les obres van començar el mes de juliol de 2021 i està previst que finalitzin el mes de novembre de 2023.

L’edifici tindrà una superfície total de 16.792 m2, distribuïts de la següent manera:

  • Planta -1: Suport científic i tècnic (5.435 m2). En aquest espai s’ubicarà el ciclotró que ocuparà una superfície de 810m2 i el centre de teràpies avançades, al que s’han destinat 207m2.
  • Planta 0: Recepció, administració, i sala d’actes (3.576 m2).
  • Plantes 1 i 2: Recerca (5.569 m2).
  • Hub d’Innovació /espai reserva (2.212 m2)

Part de la cartera de serveis cientificotècnics del VHIR - formada per la Unitat de Cirurgia Experimental (UCE), la Unitat de Suport a la Investigació Clínica (USIC), la Unitat d’Alta Tecnologia (UAT), el Biobanc (BBC), la Unitat d’Estadística i Bioinformàtica (UEB) i l'Academic Research Organization (ARO) - es traslladarà al nou edifici de recerca.

A més, albergarà l’última tecnologia en l’àmbit de les teràpies avançades, particularment, en teràpia gènica, i també es preveu comptar amb un nou ciclotró que permetrà el desenvolupament de noves eines de diagnòstic i de tractament basades en radioisòtops, una àrea de màxima expansió a nivell internacional i de la qual el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ja és un referent.

Les noves instal·lacions permetran als investigadors seguir fent una recerca capdavantera i disruptiva, seguir innovant i garantint la millora de la qualitat de vida de les persones. El fet de passar de diverses ubicacions a un gran espai permetrà compartir coneixement i experiències, impulsar sinèrgies entre diferents grups, augmentar en transversalitat i sentir-nos encara més cohesionats i preparats per a donar més servei a la societat.

Amb aquesta nova seu podrem retenir el nostre talent alhora que atraure’n de nou, ja sigui nacional o internacional, i promoure la col·laboració empresarial mitjançant un hub d’innovació que faciliti la creació d’aliances publicoprivades, nous projectes disruptius, living lab, etc. La intenció és que els investigadors transfereixin el seu coneixement mitjançant la creació d’empreses i l’atracció de nous inversors i de companyies biotecnològiques o farmacèutiques que vulguin impulsar una part de la seva activitat de manera conjunta amb els nostres grups de recerca.

D’altra banda, el nou edifici multifuncional i amb espais polivalents fomentarà la divulgació, la docència i la participació ciutadana. Disposarà d’espais nous per a explicar històries humanes de progrés científic.

 

BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach, guanyadors del concurs arquitectònic internacional

L’any 2017 es va convocar un concurs arquitectònic internacional per a dissenyar el nou centre de recerca del Vall d’Hebron.

El disseny presentat pels arquitectes catalans dels estudis BAAS Arquitectura i Espinet / Ubach va ser seleccionat entre cinc propostes per un prestigiós jurat internacional.

 

 

De l'antiga bugaderia al nou edifici de recerca Vall d'Hebron

De l'antiga bugaderia al nou edifici de recerca Vall d'Hebron

imatge enderroc bugaderia web 1
imatge enderroc bugaderia web 2
imatge enderroc bugaderia web 3
imatge enderroc bugaderia web 4
imatge enderroc mejador web
imatge solar antiga bugaderia
obres construcció edifici de recerca 2
obres construcció edifici de recerca 1
construcció edifici VHIR
Obres nou edifici de recerca Vall d'Hebron
Obres nou edifici de recerca Vall d'Hebron
Obres nou edifici de recerca Vall d'Hebron